Kraanmachinist Ronald Uitgeest graaft de nieuwe toegang tot de bunker.
Kraanmachinist Ronald Uitgeest graaft de nieuwe toegang tot de bunker. Foto: Willem Sangers

Bunker weer zichtbaar

De toegang van de bunker bij Texla, tot deze zomer begraven onder een grote berg grond, is vanaf de weg weer zichtbaar nadat dit weekend met een kraan een opening in de aarden wal is gegraven.

"Dit is feitelijk de situatie zoals het was tijdens de Georgische Opstand", legt Ronald Keijser uit. Hij en zes andere vrijwilligers uit de groep AWT die zich verdiepen in het Texelse oorlogsverleden zijn al geruime tijd bezig om bunker en het terrein er omheen op orde te krijgen. Aanvankelijk kreeg kraanmachinist Ronald Uitgeest opdracht de vrijgegraven grond als een wal voor de bunker te plaatsen. Maar bij nader inzien bleek dat volgens de kenners historisch gezien niet correct. "De bult met zand heeft gedurende de oorlog meerdere posities gehad, zoals hij er nu bij ligt stemt dat overeen met de situatie van toen. Zo staat het ook op luchtfoto's uit die tijd." Bedoeling is dat de grond met gras wordt ingezaaid. De toegang naar de ingang zal worden bestraat. "We willen dat doen met authentieke stenen. We zijn daarom op zoek naar zogenaamde 'moffenkeien', de wat afgeronde straatstenen. Daarvan zijn er op Texel in de oorlog zat gelegd, onder meer naar de strandslagen. Ze liggen nu bijvoorbeeld nog in de Dennen."

Ze hebben de bunker de afgelopen maanden aan de binnenzijde opgeruimd en schoongemaakt. Het terrein er omheen is met de metaaldetector helemaal gescand. Daarbij kwam onder meer een schuttersput tevoorschijn en aardig wat 75-, 40- en 20- hulzen. Maar ook uitrustingsstukken en andere spullen. "We hebben stellingen op de kop getikt, zodat we de spulletjes netjes en overzichtelijk kunnen laten zien in de bunker."

Het is niet de bedoeling dat de bunker waarin 850 kuub beton is verwerkt, permanent wordt opengesteld voor publiek. Wel worden nu en dan rondleidingen gehouden, bijvoorbeeld als daarvoor een verzoek komt.

Komende zaterdag, tijdens de Dag van de Texelse Archeologie in De Wielewaal (10:30 tot 16:30 uur), tonen Keijser, Pieter-Jan Kampstra, Wouter Kuip en Andreas Wachtel spullen die ze in en bij de bunker hebben gevonden.