Bas van der Beek, hier in 1996, leidde de grootste melkveehouderij en had vele bestuursfuncties.
Bas van der Beek, hier in 1996, leidde de grootste melkveehouderij en had vele bestuursfuncties. Foto: Archief Texelse Courant

Boer in hart en nieren hield zich ook staande in roerige visserijwereld

Een landrot die zich als bestuurder ook staande hield in de roerige visserijwereld. Bas van der Beek leidde jarenlang de grootste melkveehouderij op het eiland. Boer, maar ook bestuurder in hart en nieren. Zo was hij vice-voorzitter van zuivelgigant Melkunie en nadien voorzitter van visserijvereniging DETV.

Over de vergelijking tussen landbouwers en vissers zei hij: "Ze hebben gemeen dat het relatief kleine ondernemers zijn, individualisten die voor zichzelf bezig zijn en werken met de natuur. Er is één groot verschil: de visser is nog steeds jager, terwijl de boer z'n grond exploiteert, zelf zaait, oogst en invloed uitoefent op z'n product." Van der Beek startte bij DETV in een roerige tijd. De overheid trad hard op tegen vissers die hun vangstrechten overschreden. Hij had grote moeite met de wijze waarop tegen hen werd opgetreden en de beeldvorming. "Ze worden strafrechtelijk vervolgd en als criminelen afgeschilderd. De vissers hadden gewoon moeite met de nieuwe regels." De eenheid binnen de Texelse visserij omschreef hij als een sterk punt. Onder zijn leiding richtten de Texelse vissers hun eigen Producten Organisatie op en versterkten zo hun positie. En zijn bestuurservaring bij de Melkunie kwam goed van pas bij de privatisering van de Helderse visafslag. Het ontbreken van cijfermatig onderbouwd inzicht in de werkelijke visstand omschreef hij als een nadeel. Hij adviseerde zijn opvolgers om in opdracht van de vissers een contra expertise te maken. "Dan heb je als bedrijfstak een betere onderhandelingspositie." Een bedachtzaam bestuurder die, in de visserijwereld met zijn boude uitspraken, in het openbaar zijn hart niet snel liet spreken. Bewust: "Sommige dingen moeten nu eenmaal binnenskamers blijven." Van der Beek werd geboren in Zuid-Beijerland, doorliep de Hogere Landbouwschool en werkte bij het Instituut voor Rassenonderzoek in Wageningen. In 1955 werd hij bedrijfsleider van landbouwbedrijf Labora in Eierland. Daarnaast vervulde hij tal van maatschappelijke functies. Hij zat in het bestuur van de Holl. Maatschappij voor Landbouw Eierland, was voorzitter van de KI-Texel en had nog tal van andere functies. Zoals voorzitter van de dorpscommissie van De Cocksdorp en mede-oprichter en voorzitter van Actiecomité Eierland. Hij was de laatste nog in leven zijnde persoon van de 27 bewoners van De Cocksdorp en Eierland die op 23 juli 1969 thuis bij dokter Siebinga de basis legden voor de oprichting van De Krim. In 1989 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Bas van der Beek werd 90 jaar.