Geslaagde Texelse editie Rabotop

Lola Bakker (15) heeft zondag in De Dennen op eigen grondgebied bij de dames de vijfde editie van de Rabotop mountainbiken gewonnen. Texels succes was er ook voor Sverre Eschweiler die derde werd in de funklasse.

De Rabotop was na vijf jaar afwezigheid terug op het eiland. Een groep ouders van Texelse kinderen die meedoen aan de Noord-Hollandse mountainbikecompetitie hadden het initiatief opgepakt om de wedstrijd weer naar Texel te halen. In goed overleg met Staatsbosbeheer werd een stuk van De Dennen gebruikt om een parcours van circa drie kilometer uit te zetten. Start en finish waren beiden aan de Biesboschweg. De jurywagen van Wielersport Texel stond ter plekke bij de finish om alle tijden te registeren, zodat meteen na de races al de prijzen uitgereikt konden worden.

In totaal deden er 164 deelnemers mee, merendeel van de overkant. Er werd gereden in zeven verschillende klasses. Lola Bakker was met een tijd van 49 minuten en 39 seconden ongenaakbaar voor de rest van het deelnemersveld. Door de overwinning blijft ze leidster in het vrouwenklassement. Marit Bakker werd vijfde in 53.58 minuten.

In de topklasse voor de heren was Roel Bakker de beste Texelaar. Hij werd vijfde in een tijd van 1.02.28 uur. Winnaar was Stijn Appel die net binnen het uur bleef. Dave Huijsman werd zevende (1.02.34), Niels Bakker zestiende (1.05.37), Sjors Jimmink 24ste en Willem Jimmink pakte de 28ste plaats.

In de Jeugdklasse-1 was Lars Witte de beste Texelaar met een achtste plaats, gevolgd door Bjorne Dieks (dertiende) en Melle van der Star (zestiende). In de Jeugdklasse-2 kwam Jelte Koopmans als snelste Texelaar naar voren met een vierde plaats. Liam Witte werd dertiende en Kees Jimmink eindigde op de zeventiende plaats. Diederick Jimmink was de beste Texelaar in de klasse Jeugd-3 met een vierde plaats. Pelle van Onze werd vijfde, Jur van der Star elfde en Axel Huisman en Daisy Jimmink pakten de zeventiende en de achttiende plaats.

Bij de junioren was Rick Bakker met een achtste plaats de beste Texelaar. Wesley Huijsman werd veertiende, Dennis Bakker werd zestiende. Jesper de Graaf had pech en moest na drie ronden de strijd staken. In de funklasse ging het brons naar Sverre Eschweiler in 52.25 minuten. Roy Barhorst werd achtste, Marc van Heerwaarden veertiende, Klaas Uitgeest 23ste, Niels Segerink 26ste, Maarten Broekman 27ste, Maarten Koorn 28ste, Ruud Vermeulen 35ste en Mark Huisman 39ste. Marc van Heerwaarde en Joost Hoogenbosch moesten de strijd voortijdig staken.