Baukje Draaisma:
Baukje Draaisma: "Jeroen en ik zijn erg gek op oude auto's en die rijden niet zonder er de juiste liefde in te steken." Foto: Jeroen van Hattum

Slapen in hotel van de duizend sterren

Wat is je favoriete plek op Texel?

Mijn favoriete plek op Texel is, denk ik, voor de meeste mensen niet zo heel bijzonder. Als je bij ons thuis het bos in loopt, is daar hoog op het eerste duin de "Buurman en Buurman hut", zo genoemd door de kinderen van het Maartenhuis. Een hut die zichzelf heeft gevormd doordat de bomen met de wind zijn meegebogen. Deze hut is een van de favoriete speelplekken van mijn jongste kinderen. De hut heeft echter ook een "zolder", althans zo noem ik de plek die daar vlak bij zit. Als de kinderen in de hut aan het spelen zijn, is mijn favoriete plek op zolder, uitkijkend over de duinen en de zee. Met het geluid van mijn ontdekkende kinderen op de achtergrond.

Hoe ben je op Texel terecht gekomen?

Wij waren voor het eerst van ons vakantieleven voor de tweede keer op dezelfde plek aan het vakantie vieren, het eiland Texel was onze bestemming. Nabij de camping waar wij stonden, bevond zich het Maartenhuis. Mijn man Jeroen was net klaar met zijn opleiding aan de Warmonderhof, een school voor biologische landbouw, en op het Maartenhuis waren ze op zoek naar een boer. Mijn man heeft gesolliciteerd terwijl we op vakantie waren en ineens was hij aangenomen en zouden we drie maanden later op Texel gaan wonen. De baan was er voor hem al en het wonen was een heel spannend verhaal. We konden niet gelijk op het Maartenhuis komen wonen en hebben daarom een jaar in Oosterend gewoond. Ik heb mijn baan als leerkracht op een vrije zmlk-school opgezegd en heb hier in het begin op verschillende scholen gewerkt.

Samen met kinderen op reis mogen gaan binnen muren school

Wat voor werk doe je nu op Texel?

Ik ben leerkracht op Stella Maris, een prachtige school waar wij werken vanuit de vrijeschoolpedagogie. Ik vind het heerlijk om samen met de kinderen op reis te mogen gaan binnen de muren van de school, op weg naar verre landen of juist naar plaatsen wat dichterbij huis. Ik werk samen met mijn duo-partner Karla van Rooijen in klas 5/6. Wij geven nu voor het tweede jaar samen les in deze klas en voor Karla heb ik ongelofelijk veel respect. Zij is een fantastische leerkracht en een inspirerende collega. Het is voor mij echt een feestje om met haar samen te mogen werken. Wij ontdekken, samen met de kinderen, al lerende en leren alles ontdekkend.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Ik woon nu op het Maartenhuis en ben daar tevens vrijwilliger. Dat houdt in dat ik samen met mijn man de nachtdiensten verzorg om de week. Ook ben ik vaak op de boerderij te vinden. De lammerij is voor mij de mooiste tijd van het jaar, ook de meest vermoeiende, maar dat neem ik op de koop toe. Het is heerlijk om nieuw leven op de wereld te zien komen. Daarnaast zijn Jeroen en ik erg gek op oude auto's en die rijden niet zonder er de juiste liefde in te steken. Maar dat alles valt in het niets bij onze kinderen de belangrijkste in mijn leven en die hebben de meeste tijd en liefde nodig.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Gelukkig voor mij kreeg ik vrij snel na de verhuizing het boekje "Omgaan met Texelaars" van iemand cadeau. Dit maakte het omgaan met deze inheemse soort een heel stuk makkelijker. Het begrijpen van de Texelaar kan voor een "overkanter" nog best lastig zijn, maar door het boekje goed te bestuderen is alles vlekkeloos verlopen en zijn de ervaring met de Texelaars tot nog toe heel plezierig.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Mijn mooiste ervaring met de natuur op Texel is het slapen in het duizend sterren hotel, zoals mijn oudste dochter het heeft genoemd. Pak een matje, een slaapzak en een kussen. Zoek een rustig plekje uit in je tuin en geniet. Hier op Texel is het zo stil en donker dat je heerlijk een nacht door kan brengen in het meest prachtige, natuurlijke hotel onder de prachtige sterrenhemel.

Wat moet er vooral blijven zoals het is?

Texel is een populair eiland. De mensen komen hier graag en dat snap ik zeker. Er moet een goede balans zijn tussen het drukke toerisme en de vernieuwing tegenover de rust, de ruimte, de natuur. De prachtig plekjes waar niemand je kan vinden die moeten er altijd blijven, dat maakt Texel voor mij Texel.

Goede herinnering aan Texel?

De spooktocht georganiseerd door Young4Ever een jaar geleden waar ik samen met mijn collega's aan heb deel genomen. Ik raad het iedereen aan, wat een ontspanning kan al die spanning veroorzaken!

Wat is er zonde aan Texel?

Dat de toeristen op Texel niet altijd even goed begrijpen dat de Texelaars wel de weg kennen en ook echt op tijd op het werk moeten verschijnen.

Wie verdient er een pluim op Texel?

Mijn pluim gaat naar het hele team van basisschool De Fontein. Ik ben daar een paar maanden te gast geweest en het voelde als een warm bad. Het is een fijne club met mensen die daar werken, ze zetten zich met hart en ziel in voor de kinderen. Ik heb daar veel geleerd en echt genoten. Nogmaals bedankt daarvoor.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

Texelaars staan over het algemeen altijd klaar om een ander te helpen. Daarbij 'kent' iedereen elkaar. Heb je ergens hulp bij nodig dan kent altijd wel iemand weer iemand anders die je daarbij kan helpen. Soms hebben ze daar een extra Texels kwartiertje voor nodig, wat de "overkanters" behoorlijk wat spanning kan opleveren maar linksom of rechtsom komt het altijd wel weer goed.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Ik vind dit een hele lastige vraag. Ik leef graag met een bepaalde vorm van vrijheid en die vind ik door mij niet vast te leggen aan zaken. Ik zie het wel wat het leven mij over 5 jaar te bieden heeft. Nu genieten dat is het allerbelangrijkste.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Lonneke Legierse, vrouw van de wereld. Net weer een jaar op Texel na een lange reis met man en kinderen. Zij werkt op de Novalishoeve, heeft drie prachtige kinderen, heeft samen met haar man Arjan een eigen webshop met prachtige artikelen en start binnenkort een pop-up winkeltje in Oudeschild. Zij inspireert mij met haar manier van leven en ik zou graag haar verhaal hier terug lezen.