Gaat erin als koek…

Het is koud en nat buiten, dik in de jas loop ik met Souwtje dennenappels te zoeken in het bos. Die mag je nog meenemen, en dat doe ik dan ook graag. Ze ruiken lekker in het vuur, en nog beter, in mijn beleving, je kunt er mooie dingen mee maken. Thuisgekomen heb ik zin in warme chocolademelk en zoek de bus cacao. Slagroom erbij, heerlijk. De speculaas moet ik er maar bij denken.

"Jozien jullie moeten nog een verlanglijstje inleveren op de lootjesapp", krijg ik binnen op de telefoon. Oja , schiet het door mijn hoofd, Sinterklaas, wat is leuk om te vragen? Ik heb altijd veel wensen maar krijg nog al eens commentaar. "Niet weer boeken mam, en die 'Van der Bilt', dat weten we nu ook wel".

Vorig jaar had ik het dagboek van Hendrik Groen op mijn lijstje en daar heb ik de kerstdagen heerlijk om zitten te lachen. De quasi stoute belevenissen en opmerkingen van het geheime dagboek vond ik zeer herkenbaar. "Vindt u dat nu leuk?", vroeg de oudste met een groot vraagteken op de wenkbrauwen, toen hij de zwart wit getekende voorkant bekeek.

Ik schiet in de lach, ik heb zo mijn eigen rituelen, en mijn skihandschoenen van 20 jaar doen het nog prima. Maandagavond begon de serie op de tv en ik zit met een pot thee op de bank te genieten van het bejaardenhuis, waar het zich afspeelt. Manlief is de hele dag in de netten bezig geweest en ligt ook heerlijk op de bank, de luiken gaan dicht. Maar als hij me hoort lachen komt hij omhoog: "wat is er zo lachwekkend?" Er wordt een oliebol in een aquarium gegooid, de vissen eten hun buiken dik, maar overleven het niet. "Vind je dat nu leuk?' Hij schudt met zijn hoofd en is weer gauw in dromenland.

Even later zit ik weer te lachen, met een oog kijkt hij mee. "Maar dat is André van Duin?!" De grootste komiek van Nederland draait een rol verband om het hoofd van Hendrik. Met subtiele mimiek is hij een geweldige aangever voor de hoofdrolspeler.

Het zijn de zonnestralen in ons bestaan. De herfst, de regen, alles klaart op bij de humor van deze man. Waar zondag meer dan 3 miljoen kijkers gekluisterd aan de buis zich lekker maakten met "Heel Holland bakt", weet hij nu de goede sfeer te creëren bij de opkomende rebelse gevoelens bij de oudjes.

Zondag zagen wij eindelijk hoe Hans, de 22-jarige technische student, de prijs pakte van meester-bakker. Hij toverde als laatste een schitterende witte bruidstaart tevoorschijn. Oma, bij wie hij in huis woont, is zichtbaar ontroerd. Ze heeft vele baksels geproefd en gekeurd. Ze is 81 maar nog kwiek op de beeldbuis. Het hoost van de lucht, regenjassen en paraplu's, maar ze zijn zo blij dat de regen hen geenszins deert. Integendeel. Het brengt mij op een idee, ik zie de zonen in gedachten al in de weer met bloem en boter, een weegschaal en eieren, alles er natuurlijk onder, het meest nog de mannen zelf en tik lachend op mijn verlanglijstje: een eigengebakken taart of speculaas! ..

Jozien