"Geen compensatie BTW bootkaartje"

Het kabinet heeft geen compenserende maatregelen voorzien voor een (mogelijk) duurdere veerdienst als gevolg van het BTW-plichtig worden en ook niet overwogen.

Dat meldt oud-staatssecretaris van Financiën Erik Wiebes in reactie op vragen vanuit de Tweede Kamerfracties van onder meer de VVD, het CDA, D66, de PvdA en de ChristenUnie.

Het voorstel van het vorige kabinet aan de Tweede Kamer is dat veerdiensten voor onderhoud, goederen en diensten 21 procent BTW gaan betalen, ter compensatie mogen ze over een ticket 6 procent BTW heffen. Veerdiensten op de Waddenzee kunnen door aanscherping van de voorwaarden straks geen aanspraak meer maken op het btw-nultarief. Dit geldt uitsluitend voor zeeschepen, die als zodanig ook varen op volle zee. Hieronder wordt volgens Wiebes in dit verband verstaan de zee buiten de 12-mijls zone van een lidstaat. "De Waddenzee kan daarom niet als volle zee gelden." Door de aanscherping is Nederland volgens Wiebes niet "Roomser dan de paus". "Met de maatregel wordt een inbreukprocedure voorkomen."

Afhankelijk

Vanuit de Kamer de opmerking dat de maatregel problematisch is voor bewoners van de Waddeneilanden, die volkomen afhankelijk zijn van veerdiensten. Vanuit de VVD de vraag of vooraf geïnformeerd is of onderzoek is verricht naar de gevolgen voor de ondernemers die de veerdiensten verrichten en de gevolgen voor het toerisme. Vanuit D66 vragen wat de economische gevolgen voor de Waddeneilanden zullen zijn, mede gezien het belang van deze veerdiensten voor de toeleveranciers van de Waddeneilanden en voor de inwoners die van de veerdiensten gebruik maken voor werk en onderwijs. Wiebes: "Er is geen onderzoek verricht naar de gevolgen voor ondernemers, eilandbewoners en toerisme van een eventuele btw-heffing over de vervoerstickets. Het gaat hier namelijk om een verplichte implementatie, die voor Nederland geen keuzevrijheid laat. De Waddeneilanden en veerdiensten zijn om dezelfde reden niet geconsulteerd."

Gevolgen?

Wiebes zegt niet vooruit te kunnen lopen op mogelijke gevolgen van de maatregel. "Omdat de rederijen verschillende mogelijkheden hebben om met de consequenties om te gaan. Zo kunnen de rederijen ervoor kiezen deze extra kosten van de 21 procent btw zelf op te vangen en gebruik te blijven maken van de btw-vrijstelling voor de vervoersdienst. Ze kunnen er echter ook voor kiezen om btw te gaan berekenen over de vervoertickets, namelijk het geldende tarief van 6 procent voor binnenlands personenvervoer per schip.