Bezoekers van het HavenVistijn afgelopen zomer konden in een bak water ervaren hoe een puls voelt.
Bezoekers van het HavenVistijn afgelopen zomer konden in een bak water ervaren hoe een puls voelt. Foto: Archief Texelse Courant

Toekomst pulsvisserij dubbeltje op z'n kant

"Als ik moet gokken, dan zit ik op fifty-fifty." Dat zegt visserijvoorman Maarten Drijver over de kans op een positief besluit van de Europese Visserijcommissie over de toekomst van de pulsvisserij. Deze week reisde hij naar Frankrijk om daar een lezing over de pulsvisserij te geven.

Pulsvisserij, een visserijtechniek waarbij met behulp van elektrische pulsen wordt gevist op platvis, werd in 2009 geïntroduceerd door pioniers binnen de Nederlandse visserijsector als veelbelovende techniek voor sleepnetvisserij. In plaats van visserij met de wekker, waarbij de platvis wordt "gewekt" door een ketting over de bodem te slepen. De voordelen zijn enorm. Ecologisch, want de zeebodem wordt niet meer omgewoeld. En er is aanzienlijk minder uitstoot van CO2, want het vergt veel minder brandstof. Jaap van der Vis van de TX36 vertelde eerder dit jaar dat het hem een miljoen liter brandstof per jaar scheelt. Ook een flinke kostenbesparing dus. Het komt ten goede aan de kwaliteit van de vis en de ongewenste bijvangst halveert. "Een stap vooruit, een duurzame visserijtechniek waar de Europese samenleving om vraagt anno 2017", zegt Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond.

Onwetendheid

In Nederland zijn er 84 kotters die pulsen en die participeren in een groot onderzoeksprogramma. Texel loopt met acht van de tien kotters met puls redelijk voorop. Een innovatie waarvan je zou denken dat die met open armen zou worden ontvangen. Maar het tegendeel is het geval. Vooral Frankrijk en Denemarken willen het pulsen verbieden. Drijver: "Er wordt door onwetendheid veel geroepen. In Frankrijk komt het verzet vooral van staand want-vissers. Dat is een totaal andere tak van sport. Als zij minder vangen, geven ze de puls daar de schuld van. Totale onzin. Europa eist de meest onmogelijke gegevens over de impact van de pulsvisserij. Maar niet alle vragen zijn te beantwoorden. Hoe moet je bijvoorbeeld weten dat als een rog een puls op het lichaam heeft gekregen, die nog drie jongen kan krijgen? Maar kijk naar het bestand in de Noordzee. Het ramt van de roggen. Onze eigen garnalenvissers roepen dat er minder garnalen zijn door de puls. Nou, er zijn proeven genomen met garnalen die extreem veel pulsschokken kregen. Niets aan te zien. Allemaal geraaskal."

Eerder dit jaar besloot de Europese Landbouw- en Visserijraad om de pulsvisserij terug te brengen naar maximaal vijf procent van de kottervloot. Als het Europese parlement volgt, dan moet van de 84 kotters die met behulp van stroomstootjes vissen, ongeveer driekwart de ontheffing inleveren.

De gemeenteraad riep met de motie "Pulsvisserij moet behouden worden" het college op al het mogelijke te doen de pulsvisserij te behouden. B en w hebben de motie doorgestuurd naar de Nederlandse Europarlementariërs Peter van Dalen (ChristenUnie) en Jan Huitema (VVD).

Met de steun in de rug van de gemeente en de Tweede Kamerleden heeft de Europese Visserijcommissie nu een voor de sector beter voorstel op tafel gelegd: pulsvissen is toegestaan tenzij schade wetenschappelijk wordt bewezen. Dit voorstel moet leiden tot nieuwe voorschriften voor technische maatregelen en aanpassing van de verordening.

Momenteel wordt door de Europese ministers onderhandeld over de nieuwe verordening. Dat lijkt de goede kant op te gaan maar er is nog geen zicht op overeenstemming over aanpassing van de voorschriften voor de technische maatregelen. In oktober zou hierover gestemd worden maar dit is uitgesteld tot 21 november. Drijver acht de kans groot dat het besluit pas begin volgend jaar valt. Het geeft hem tijdwinst. "Om ons verhaal vanuit de praktijk te vertellen, zodat men er wat normaler tegenaankijkt."