Afbeelding

Negentiende editie van Gerrit Zijm cross

De MAB houdt zondag voor de negentiende keer de Gerrit Zijm 4 Uurscross op de crossbaan in Eierland.

De eerste wedstrijd start om 10:30 en duurt tot 12:00 uur. Aan deze cross doen vijftien brommerteams, acht teams in de 50cc klasse en acht teams in de 65cc en 85cc mee. De teamleden (twee per team) wisselen elkaar onderling af, zodat er altijd iemand aan het rijden is. De 65cc en de 85cc rijden ook op een apart parcours van twee kilometer dat buiten de baan is opgezet.

Om 13:00 komen de zware motoren in het veld. In totaal 74 teams (elk drie teamleden) komen in actie om vier uur achter elkaar te crossen. Volgens de organisatie belooft het een zware wedstrijd te worden als gevolg van het weer van de afgelopen dagen. "De motorcross commissie is al een paar dagen druk bezig om de baan te prepareren."

De 4 Uurscross is vernoemd naar oud-wedstrijdleider Gerrit Zijm van de MAB die in 1997 op 48-jarige leeftijd overleed. Hij werd in de jaren tachtig vrijwilliger bij de MAB, kort nadat de crossbaan voor motors in polder Eierland was geopend. Zijm ontwikkelde zich tot een vrijwilliger die veel deed voor de club. Uit eerbetoon vernoemde de MAB na zijn overlijden een wedstrijd naar hem. In 1998 werd de eerste editie gehouden.

Van 1998 tot en met 2009 werd jaarlijks de Gerrit Zijm Bokaal uitgereikt. Zijn zoon Ronald Zijm won de bokaal dat jaar voor de derde keer, waarna besloten werd de bokaal niet meer uit te reiken. De andere keren waren in 2001 en 2007. De bokaal staat sinds 2009 bij Ronald. De betrokkenheid van de familie Zijm bij de MAB ontstond nadat Gerrit Zijm voor zijn zoon een crossmotor op de Lionsveiling had gekocht, waarna Ronald bij de MAB ging rijden. Het had invloed: hij werd later automonteur.

Op de crossbaan herinnert het mechanisch klaphek nog steeds aan Gerrit Zijm. Hij maakte het ooit samen met een paar andere mensen van de MAB en het hek is sindsdien nog steeds in gebruik. Ronald en zijn moeder Geeske Bakker-Scholtanus zijn sinds 1998 ook jaarlijks van de partij bij de wedstrijd.