De kruising Waalderweg, Sommeltjesweg, Bomendiek.
De kruising Waalderweg, Sommeltjesweg, Bomendiek. Foto: Jeroen van Hattum

De Waal denkt na over verkeer

Een plein op de kruising van de Waalderweg met de Bomendiek en een plein op de Sommeltjesweg ter hoogte van dorpshuis De Wielewaal.

Twee schetsontwerpen die maandagavond werden gepresenteerd tijdens de dorpenronde van het college waarbij De Waal werd aangedaan. De werkgroep Mooier De Waal vertelde in het dorpshuis wat voor ideeën er leven om het verkeer in en om De Waal veiliger te maken en om De Waal er vervolgens zelf ook mooier uit te laten zien.

Verkeerskundige Henk Veenstra uit Friesland liet zien hoe kruisingen bij het dorp in de vorm van pleinen veiliger kunnen worden. Voor de kruising van de Bomendiek met de Sommeltjesweg/Waalderweg schetste hij een plein dat loopt tot de kruising met Tienhoven. Op de Bomendiek zouden mogelijk twee fietsstroken kunnen komen om een beter onderscheid voor fietsers en overig wegverkeer te maken.

De kruising van de Bomendiek, Polderweg en het begin van het Hogereind zou ook in een pleintje veranderd kunnen worden, evenals het deel van de Sommeltjesweg ter hoogte van het dorpshuis. De pleinen zouden met hekken, bankjes en fietsenstallingen aangekleed kunnen worden.

Voor de Sommeltjesweg presenteerde Veenstra verder het idee om de ventweg en het fietspad meer één geheel te laten worden. Een tuinwal zou dan de afscheiding met de doorgaande weg kunnen zijn. Nu liggen daar nog biggenruggen. Idee is dat de rotonde gewoon blijft. Voor het Hogereind waren er ideeën om het straatwerk smaller te laten ogen.

Han Pastoor maakte namens de werkgroep duidelijk dat het om denkrichtingen gaat. Het is gebaseerd op 'shared space' oftwel meervoudig gebruik van de ruimte. De werkgroep hield eerder al een bijeenkomst met het dorp om over de toekomst na te denken. Dat begon vanuit het idee dat in 2018/2019 het dorp open zou liggen voor rioleringswerkzaamheden, maar die worden momenteel al uitgevoerd.

Pastoor benadrukte dat het verstandig is na te denken over de verkeersveiligheid in de wetenschap dat vrachtverkeer langs De Waal naar verwachting de komende jaren gaat groeien.