Groenzwart

Nationaal Park Duinen van Texel

Stel een willekeurige Texelaar de vraag: Wat heeft de status van Nationaal Park concreet bijgedragen aan de kwaliteit van onze natuur? Grote kans dat het antwoord achterwege blijft. Begrijpelijk. De Dennen, de duinen en de Hors kregen in 2002 de status van Nationaal Park. De natuurwaarden lijken sinds die tijd eerder achteruit dan vooruit te zijn gegaan. Tenminste, als we afgaan op de reacties tijdens de klankbordavond vorige week. Minder diversiteit, lagere luchtkwaliteit en meer lawaai door meer (vracht)verkeer en meer drukte, wat tot meer verstoring van de natuur leidt en meer predatie door verwilderde katten.

Ontwikkelingen die ook zonder de status van NP wel zouden hebben plaatsgevonden, maar alle goede bedoelingen ten spijt heeft het NP het tij niet kunnen keren. Met als klap op de vuurpijl het verdwijnen van het bezoekerscentrum uit Ecomare, nadat Bleeker de geldstroom naar SBB dichter draaide.

Gevraagd naar het droombeeld voor het NP over pakweg tien jaar zei iemand: "Dat alle Texelaars trots zijn op het NP." Dat is nu niet het geval en de ruzie rond het vertrek van oud-voorzitter Han Lindeboom zal de betrokkenheid niet hebben vergroot. Maar vraag een willekeurige Texelaar of hij of zij trots is op de Dennen, de duinen, de Hors, etc, grote kans dat het antwoord op die vraag ja is.

Volop werk aan de winkel dus voor de nieuwe voorzitter mr. Jan van de Venis. Getuige de magere opkomst van de eerste openbare bijeenkomst (ook veel bestuursleden ontbraken), is er nog veel werk te verzetten. Voor de kwaliteit van de natuur, de beleving en te zorgen dat het NP niet als papieren tijger eindigt.