De vrijwillige molenaars van Het Noorden blijven zich inzetten.
De vrijwillige molenaars van Het Noorden blijven zich inzetten. Foto: Eckard Boot - Natuurmonumenten

Molen naar Natuurmonumenten

De molen Het Noorden is eigendom geworden van Natuurmonumenten. Vereniging De Hollandsche Molen, die de molen sinds 1970 in bezit heeft, heeft de molen overgedragen aan de nieuwe eigenaar.

De monumentale molen uit 1878 aan de oostkant van het eiland is nodig toe aan een restauratiebeurt. De molen is al enige tijd niet in bedrijf omdat er eerst groot onderhoud van ruim drie ton moet plaatsvinden. Eens in de twintig á dertig jaar is dit nodig. Een hoge kostenpost, onder meer omdat de wieken en een groot deel van het riet op molenlijf en kap moeten worden vervangen. De oude en nieuwe eigenaar bereiden deze restauratie nu voor. Zo is bij de provincie een subsidie van ruim €150.000,- aangevraagd en wordt een beroep op diverse fondsen gedaan. Of de subsidie wordt toegekend, wordt half december bekend. Vanwege de grote historische waarde heeft de molen de status van Rijksmonument.

Natuurmonumenten is blij met de mogelijkheid zich in te zetten voor het behoud van dit unieke stukje cultuurhistorie voor Texel. "Niet alleen natuur, maar ook cultuur is een van de speerpunten van de Vereniging. De Hollandsche Molen is vooral een belangenbehartiger van alle molens in Nederland. De vereniging draagt nu de molen van Het Noorden over omdat Natuurmonumenten een erkende professionele organisatie is. Molen Het Noorden is een van de meest gefotografeerde plekken op Texel en ligt bovendien bij het natuurgebied de Bol, één van de gebieden langs de "Vogelboulevard".

De verwerving van de molen is het sluitstuk van het in eigendom krijgen van een groot deel van dit gebied. Ook het bemalingsgebouw naast de molen neemt Natuurmonumenten over.

Molenaars

Naast het groot onderhoud, is er ook jaarlijks onderhoud nodig. De enthousiaste vrijwillige molenaars die al actief waren onder Vereniging De Hollandsche Molen, willen dit blijven doen in de toekomst. De kosten voor jaarlijks onderhoud zijn ingeschat op €15.000,-. Samen met de molenaars wil Natuurmonumenten gaan kijken hoe Texel kan worden betrokken bij het behoud van de molen. Van diverse kanten zijn er al initiatieven om de molen draaiende te houden.