Gitarist/zanger Nico Arzbach, saxofonis Roland Brunt en verteller Peter Smit.
Gitarist/zanger Nico Arzbach, saxofonis Roland Brunt en verteller Peter Smit. Foto: Gerard Timmerman

Jan Wolkers leeft voort in mooie liedjes

Texel is al op vele wijzen bezongen en beschreven, maar het Loflied dat Nico Arzbach en Roland Brunt zondag in de openbare bibliotheek ten gehore brachten, is wel van uitzonderlijke klasse.

Arzbach, gitarist van De Dijk, Brunt en Peter Smit brachten liedjes, anekdotes en verhalen ten gehore waarbij Arzbach's literaire held Jan Wolkers centraal staat. Met als aanleiding de tiende sterfdag van Wolkers. Smit, Wolkers-kenner bij uitstek, introduceerde de liedjes met bijzondere anekdotes en andere vertelsels over de schrijver, dichter en kunstenaar.

Daarbij kwamen allerlei aspecten van Wolkers voorbij. Zijn jeugd, hoe de familie Wolkers 's zondags op indrukwekkende wijze de kerk binnenliep en als exponent van de naoorlogse generatie, die van "op de steigers van de wederopbouw". De jodenvervolging, de dood, tijdloosheid en natuurlijk Turks Fruit, nog steeds is er geen film die het bezoekersrecord van 3,5 miljoen heeft verbroken. En natuurlijk Texel. "Het eiland met 6000 Adams en Eva's verdient zeker een loflied." Deze en andere liedjes, al dan niet oud-materiaal van De Dijk, in een Wolkers-jasje gestoken, klonken als een klok. Bekend waren de kwaliteiten van Arzbach op gitaar, sinds zondag kennen we ook zijn uitstekende vocale kwaliteiten. In samenspel met Dijk-saxofonist Brunt een indrukwekkend koppel.