De gasten van Rügen met een aantal Texelaars bij de Burchtkerk.
De gasten van Rügen met een aantal Texelaars bij de Burchtkerk. Foto: Jeroen van Hattum

Zilveren jubileumuitwisseling

De eerste contacten dateren al van vóór 'die Wende' in 1989 en 1990. Vertegenwoordigers van een aantal kerken op Texel en het voormalige Oostduitse eiland Rügen legden contact met elkaar en vervolgens kwam het in 1992 tot de eerste uitwisselingen.

Die hebben sindsdien goed standgehouden, waardoor dit jaar het zilveren jubileum van de vriendschapsband wordt gevierd. Vijftien mensen van Rügen arriveerden zaterdagavond op Texel om de komende week met Texelaars op te trekken. Dat begon zondagochtend met een gezamenlijke dienst in de Burchtkerk in Den Burg.

Volgens Ria Witte en Janneke Tolsma, vanaf het begin betrokken, is er geregeld contact met elkaar en heeft de uitwisseling tot vriendschappen geleid. Het was Nel Koorn die destijds met het idee kwam voor een uitwisseling. "In het begin was het even wennen, maar het voelt nu als thuiskomen op Rügen." Volgens Tino Mehner, één van de gasten, worden ook huwelijken en andere hoogtepunten in elkaars leven soms gezamenlijk gevierd.

Er werd bewust gekozen voor een ander eiland vanwege de gemeenschappelijke ervaringen met het eilandleven. "En je hebt beiden een christelijke achtergrond en dat schept ook een band." De bijeenkomst staat dit jaar mede in het teken van het Lutherjaar. Tijdens de dienst werden in het Duits vragen aan een look-a-like van Luther gesteld, waarna er in het Nederlands werd geantwoord. De Duitse gasten verblijven bij een aantal Texelse gezinnen.

Vanaf 1992 is er elk jaar een uitwisselingsbezoek tussen mensen van de kerken van Den Burg en Bergen op het voormalig Oostduitse eiland Rügen. Op 21 oktober komen 20 mensen van Rügen weer naar Texel, worden hier ontvangen door de Texelse groep en verblijven in de gastgezinnen.

Intussen is het een vriendschapsband geworden die ook door het jaar heen wordt onderhouden.

Ik ben, samen met Janneke Tolsma, vanaf het begin hierbij betrokken. Het contact van eiland naar eiland is ontstaan aan het eind van de DDR tijd, toen kerken elkaar wilden steunen.

Het 25 jarig jubileum wordt gevierd tijdens de kerkdienst op zondag 22 okt. Om 9.30 uur in de Burght. Verder hebben we een programma voor de dagen met elkaar. Op 25 okt. vertrekken ze weer.

Het lijkt ons goed als de krant hier op enige manier aandacht aan zou kunnen besteden.

Met vriendelijke groet, Ria Witte