Natuurontwikkeling in het gebied van de Hanenplas.
Natuurontwikkeling in het gebied van de Hanenplas. Foto: Gerard Timmerman

Toenemende druk op natuur uitdaging voor bestuur Nationaal Park

Bezoekers waarderen Nationaal Park Duinen van Texel gemiddeld met een 8,3. Toch bestaan er veel zorgen over de natuur. Vooral afname van de diversiteit en toenemende (verkeers)drukte.

Zorgen die naar voren kwamen naar aanleiding van de vraag van de nieuwe voorzitter mr. Jan van de Venis, aan de bezoekers van de klankbordavond donderdag hoe zij hopen dat het er met het NP over een jaar of tien voor staat. Maar ook wat hun angsten zijn. Het leverde aardige discussies op. Zoals over de vraag: wat is de definitie van natuur? André van der Vliet: "Voor mij was het Hanenplasgebied natuur. Nu wordt daar natuur ontwikkeld. Het wordt heel anders. Ik vraag me af wat ze daar aan het doen zijn. Het verschil tussen die ene en die andere natuur, dat begrijp ik niet."

Dan is er de vraag over hoe je die natuur mag gebruiken. "Texelaars ervaren de Dennen als hĂșn natuur. Maar het idee dat ze daarbij hebben past niet altijd bij hoe ze het mogen gebruiken."

Ook de waardering voor de natuur verschilt van persoon tot persoon. Het cijfer van 8,3 slaat vooral op het landschap en de rust. Maar hoe zit het met de waardering voor de diversiteit van de natuur. "De meeste mensen zien een parnassia niet staan", vertelde gids Jan Bakker. Hij maakt zich grote zorgen over de afname van de diversiteit en toenemende drukte. Aantrekkelijker maken van het cultuurlandschap kan volgens een spreker de druk op het NP kleiner maken. En: hou je kat svp 's nachts binnen!

Ook de toenemende verkeersdrukte en de gevolgen voor beleving van rust en zuivere lucht in het park is een punt van zorg. Met wellicht als grootste verkeersader de weg naar paal 17. Buurtbewoner Henk Hilstra ziet daar steeds meer zwaar verkeer voorbij komen. De herrie en uitstoot passen niet in zijn toekomstbeeld van een duurzaam park. Het NP heeft elf geen instrumenten het verkeer terug te brengen, evenenementen te blokkeren of anderszins. Maar als verbindende partij kunnen wellicht criteria aan evenementen worden gesteld. Organisaties die de uitgangspunten in het NP (steeds beter) respecteren, zoals De Ronde om Texel, krijgen een pluim. "Wellicht moet het NP zich daar (meer) aan verbinden." De relatie met de landbouw moet verbeterd. Boeren die nu nog argwanend naar het NP kijken, zouden er over tien jaar trots op moeten zijn. Wellicht "gastheer", zoals het NP er al veel kent. Daar zitten ook veel vrouwen tussen. Zoals Annet van Ruitenburg. Zij zou de term gastheer graag vervangen door iets "genderneutraals".