"Geef Nationaal Park in betere staat door"

Het Nationaal Park in een (nog) betere staat door geven aan onze kinderen en toekomstige generaties. Een belangrijke missie voor de nieuwe voorzitter Mr. Jan van de Venis.

Bos en duinen liggen er ogenschijnlijk rustig bij, bestuurlijk is het nationaal park volop in beweging. Na het turbulente vertrek van Han Lindeboom in februari, toen de gemoederen hoog opliepen en activiteiten op een laag pitje kwamen, pakt zijn opvolger de zaken energiek op. Zoals het schrijven van een nieuwe beleidsplan voor de komende tien jaar. Van de Venis etaleerde niet een duidelijke eigen visie op wat die betere staat van het park in de toekomst is, maar wil Texelaars daar nadrukkelijk bij betrekken. "Wat willen we met het park? Moet het park blijven zoals het is, groter, anders?", vroeg hij donderdag tijdens de eerste klankbordavond onder zijn voorzitterschap.

Jongeren

De opkomst viel tegen en van de wél aanwezigen zat ongeveer de helft er beroepsmatig. Zijn hoop dat ook jongeren zouden komen, bleek ijdel. "Helaas, want ik vind het wel belangrijk dat zij over het NP gaan nadenken. Het is immers hún toekomst, ik wil graag dat ook zij meedoen." Van de Venis geeft zijn pogingen om de jeugd betrokken te krijgen bij het NP nog niet op.

Wie er wel waren, waren zijn twee dochtertjes. Hun suggestie, zoals om speciale gebieden te maken waar dieren veilig zijn, versierde prullenbakken te plaatsen die uitnodigen tot gebruik en om de jeugd in het bestuur van het NP te laten vertegenwoordigen, werden enthousiast ontvangen. Bezoeker Rien Mast pleitte ook voor een "gewone" Texelaar in het bestuur. Van de Venis zei niet bij voorbaat nee. "Maar hoe vinden we de "gewone" Texelaar?"

Verbeterpunten

Met bijna een miljoen "unieke bezoekers" en een waardering van 8,3 doet NP Duinen van Texel het zeker niet slecht, vooral de rust en het landschap vallen in de smaak. Verbeterpunten zijn er ook: smalle fietspaden waarop het soms erg druk is, een gering aantal rustplaatsen en toenemende drukte, ook van (vracht)verkeer van en naar evenementen. Het worden er meer en ze worden groter.

Enerzijds een oproep aan Texelaars om mee te denken over de toekomst van het NP, anderzijds is er de landelijke ontwikkeling. Van de Venis repte over iconische parken van internationale allure, waarbij meer de verbinding moet worden gezocht tussen landschap, natuur en erfgoed. Er komen criteria waar het NP aan moet voldoen, kwaliteiten moeten duidelijk worden omschreven en voor het besturen van het park komen aanvullende eisen. Ook moet een "sterk merk" worden gecreëerd.

Volop werk aan de winkel dus voor Van de Venis en de rest van het bestuur, van wie er overigens drie ontbraken.

Meer op pagina 2.