Foto van de Texelspitze in de  Ötztaler Alpen in het Italiaanse Zuid-Tirol.
Foto van de Texelspitze in de Ötztaler Alpen in het Italiaanse Zuid-Tirol. Foto: Wikipedia

Over de Texelspitze en -Gruppe, Texeltours en de Texel-Strasse

Onlangs in deze krant een foto van Pieter van Dijk uit Bodegraven van een wegwijzer in Zuid-Tirol naar een fruithandel met de naam Texel. Het antwoord op de vraag of er bij lezers meer over bekend is, hadden we in onze eigen krant kunnen lezen.

Op 16 en 20 juli 1955 uitgebreide verslagen over een puzzelrit per motorfiets naar de Texelberg in Noord-Italië. Iemand had naam van de Texelspitze in een oude atlas gelezen. "Weldra rijpte het plan om die Texelberg te gaan zien. Helemaal vast was ons voornemen toen een eilandgenote, voorheen internationaal telefoniste te Den Haag, ons verklapte dat Noord-Italië zelfs een Hotel Texel bezit." Beschreven wordt hoe de motorrijders met eigen ogen de Texel-groep ("Texel Gruppe") aanschouwen. "Die vindt ge namelijk ten noorden van Meran." Maar uitgebreide navraag en naspeuringen ten spijt, "nergens hebben wij een gebouw kunnen vinden dat naar de naam Texel luistert". De Texelgruppe vonden ze wel, maar de Texelberg zagen ze niet. "Om de Texelspitze (hoogte 3316 meter) te kunnen waarnemen moest je vier uur lopen (ook vier uur terug)." Dat was hen na de lange rit teveel.

Dat er ook een busonderming onder de naam Texel opereert, werd duidelijk in de TC van 11 augustus 1989. Hans van Tunen kwam een touringcar met de naam Texeltours tegen in het Oostenrijkse plaatsje Bregenz en stuurde als bewijs een foto naar de redactie. Die waagde er een telefoontje aan. Maar de Italiaanse dame die opnam vertelde dat ze nooit van een eiland met de naam Texel had gehoord.

En in 2005 stuurden Connie Bakker en Jos Huisman een foto, gemaakt in het Italiaanse Zuid-Tirol, van de TexelStrasse. Op een wegwijzer stond dat die alleen was te bereiken via Texel...

Ook naar aanleiding van het vorige bericht veel reacties van Texelaars die van het bestaan van de Texelspitze wisten. Maar nergens komen we tot dusver een verklaring voor de naam van de Texelberg tegen.