Afbeelding
Foto: Job Schepers

@txl

Studiekeuze

De studiekeuze, één van de belangrijkste keuzes die je moet maken als je bijna van school af gaat. Je zou dus zeggen dat hier heel veel aandacht aan wordt besteed. Helaas is niets minder waar. Je zou zeggen dat je heel veel kunt doen op het gebied van hulp aan leerlingen met het kiezen van hun studie. Momenteel doe je echter alleen een soort toetsje op school. De uitkomst van dat toetsje zegt dan in wat voor studies je geïnteresseerd zou kunnen zijn. Bij mij kwam er iets uit waar ik nog nooit van had gehoord en wat ook totaal niet in mijn interesse had, missie gefaald dus. Van de mensen die in Augustus van school gegaan zijn, zijn er van VWO al 5 mensen gestopt. Dat is, nu je geen studiebeurs meer krijgt, hartstikke zonde. Dit schreeuwt dus om een goede studiekeuze-begeleiding.

Het enige wat er verder gedaan wordt aan studiekeuze-hulp is het vrij geven voor open dagen. Zonder veel moeite kun je vrij krijgen om open dagen en meeloopdagen te bezoeken. Het is best belangrijk om open-dagen te bezoeken om te zien hoe de school eruit ziet, maar natuurlijk kan zo'n open-dag ook mooi gecombineerd worden met een dagje-weg. Gezellig met vrienden eerst even kijken in een school en daarna nog een beetje chillen in de stad. Win win! Hier hebben wij met onze vriendengroep al een aantal keer dankbaar gebruik van gemaakt. Inmiddels staan Amsterdam, Rotterdam, Wageningen en Leiden al op het lijstje.

Er is dus nog veel te halen in de studiekeuzehulp op school. Hoe leuk zou het bijvoorbeeld zijn om aan studenten/scholen te vragen een dag naar Texel te komen om te vertellen over hun studie? Er bestaat geen beter voorbeeld dan een ervaringsexpert. Ook zouden we via een digitale verbinding in gesprek kunnen gaan met studenten of mensen die verstand hebben over het kiezen van een studie. Dit zijn enkel nog maar ideeën die ik bedacht met enkele secondes denkwerk. Als je hier even serieus voor gaat zitten, denk ik dat er heel veel mooie dingen mogelijk zijn.

Jeffrey Eelman