Impressie van de beoogde, nieuwe sporthal in Den Burg.
Impressie van de beoogde, nieuwe sporthal in Den Burg. Impressie: AGS Architects

Zeven miljoen voor sporthal

De gemeenteraad heeft woensdag een bouwkrediet van €7,6 miljoen beschikbaar gesteld voor de bouw van een nieuwe sporthal op de plek van de oude LTS aan de Emmalaan in Den Burg.

Texels Belang en D66 stemden tegen, de rest van de politieke partijen stemden voor. Astrid van de Wetering (D66) verklaarde niet tegen de sporthal te zijn, maar ze stemde wel tegen omdat het onderhoud op de lange termijn niet in het financiële plaatje is meegenomen. Veronne Koot (Texels Belang) sprak van een "vreselijk dure sporthal" die volgens haar weinig meer te maken heeft met de uitgangspunten sober en doelmatig. "Dat kunnen wij naar onze kiezers toe niet verantwoorden."

Het gaat bij de €7,6 miljoen om de zogeheten stichtingskosten oftewel zijn de som van alle kosten voor het bouwproject. Aannemer Dijkstra Draisma uit Friesland heeft ingeschreven voor €6.196.000,- en was daarmee de laagste van de twee geldige inschrijvingen. Wethouder Frank Kingma liet woensdagavond weten dat de andere aannemer bezwaar heeft aangetekend tegen de voorlopige gunning van de sporthal aan Dijkstra Draisma, maar dat stond volgens burgemeester Michiel Uitdehaag besluitvorming over het bouwkrediet niet in de weg.

Van de Wetering probeerde van wethouder Kingma nog helderheid te krijgen over de BTW die nog niet in het financiële plaatje is opgenomen, maar dat eindigde in een herhaling van zetten van de wethouder. De BTW zit nog niet in het plaatje, omdat er nog onduidelijkheid is over de mate van terugkrijgen daarvan.

Wat betreft de onderhoudskosten liet Nick Ran (VVD) aan Van de Wetering weten dat elk gemeentelijk gebouw vanzelf in het rationaal gebouwenbeheerplan komt en daarmee ook in de onderhoudsprogramma's. Dat was bekend bij het raadslid, maar zij vond dat onderhoud meegerekend had moeten worden.

De sporthal is aanbesteed conform Design & Build wat inhoudt dat de geselecteerde marktpartij (Dijkstra Draisma) de verantwoordelijkheid draagt van het ontwerp tot en met de realisatie van het gebouw. De Friese aannemer had eerder de verbouw en nieuwbouw van de OSG onder zijn hoede en bouwde het nieuwe gemeentehuis. Het bouwde ook De Buureton en de uitbreiding van Ecomare.