Raadsleden komen niet op één lijn tegen yurt in Hogeberggebied

Ze waren in feite allemaal tegen, maar het lukte de vijftien raadsleden woensdagavond niet om gezamenlijk een vuist te maken tegen de yurt aan het Skillepaadje in het Hogeberggebied.

Een 'motie van vastberadenheid' van de PvdA met een oproep aan het college om er alles aan te doen dat de yurt verdwijnt, kreeg tijdens de raadsvergadering geen steun van Texels Belang en Nico Erwich (Texel 2010). Een 'motie van treurnis' van Texels Belang over hetzelfde onderwerp kreeg alleen steun van Sterk Texel en Eiland Belang.

Fractievoorzitter Edo Kooiman (TB) wilde geen steun geven aan de motie van de PvdA omdat hij de toon teveel op de persoon gespeeld vond. In de motie werd onder meer gesteld dat de eigenaar van de yurt - door een fout bij de gemeente van rechtswege verleend - het eigen belang boven het algemeen belang van het eiland laat gaan. Volgens Van de Belt gaat het hier echter niet om een Texelaar die gewoon via een formulier een vergunning aanvraagt, maar met juridische kennis net zo lang doorgaat tot de gemeente een keer een fout maakt. "De brutaalste wint en de brave Texelaar heeft het nakijken." Bij de gemeente was een bericht van de eigenaar niet herkend als een vergunningsaanvraag, waarna de rechter oordeelde dat er van rechtswege dus automatisch een vergunning voor de yurt verleend is. Erwich (Texel 2010) wilde geen steun verlenen om de rechtsgang in het proces niet in de weg te lopen.

Het college liet woensdagavond weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. Volgens burgemeester Michiel Uitdehaag betekent 'van rechtswege verleend' niet automatisch dat de zaak 'onherroepelijk' is geworden. De burgemeester noemde de aangenomen 'motie van vastberadenheid' van de PvdA een steun in de rug van het college.