Robert van der Vlist, Luna Dral, Rodny Stolk, Jeffrey Eelman en  Moor de Waal vieren de start van het Jong Texelfonds met een taart.
Robert van der Vlist, Luna Dral, Rodny Stolk, Jeffrey Eelman en Moor de Waal vieren de start van het Jong Texelfonds met een taart. Foto: Gerard Timmerman

Jong Texelfonds zoekt ideeën voor jongeren

Texelse jongeren die een plan willen realiseren kunnen voor een bijdrage of andere hulp aankloppen bij het Jong Texelfonds. "Breng je idee tot leven", is de slogan van het fonds dat deze week de website lanceert.

"Jongeren op Texel door middel van financiële steun of door een ander zetje mooie dingen laten realiseren", is kort gezegd de missie van het Jong Texelfonds.

Het Texelfonds wil de eenheid en verbondenheid vergroten en een impuls geven aan de Texelse samenleving. "Maar jongeren benaderen, dat is best lastig", constateerde voorzitter Jan Beijert al tijdens de jaarvergadering in mei. "We willen graag jongeren benaderen en prikkelen om dingen te bedenken voor de Texelse samenleving."

Andermans dromen realiseren

Het Texelse gemeenschapsfonds verspreidde onder leerlingen van OSG De Hogeberg de oproep: "Zie jij het zitten om andermans dromen te realiseren?" Vijf scholieren pakten de handschoen op: Jeffrey Eelman (secretaris), Moor de Waal (PR), Luna Dral; (aanvragen), Robert van der Vlist (penningmeester) en Rodny Stolk (voorzitter) "We gaan ons best doen een volwaardig bestuur te worden", vertelde Rodny. Jong Texelfonds zit niet op zwart zaad. TESO waardeerde het initiatief om jonge bestuurders een eigen verantwoording en een eigen budget te geven en stelt een eenmalig budget van €15.000,- beschikbaar. Het jeugdbestuur is bevoegd om, binnen de gestelde criteria, geheel zelfstandig over het geld te besluiten. Ze hebben voor deze en andere bestuurstaken onder meer een driedaagse opleiding gevolgd.

Aanvraag indienen

Jong Texelfonds wil het geld niet oppotten, maar hoopt op zoveel mogelijk aanvragen en gaat daarbij actief de boer op om ideeën te werven. Doel is volgens Stolk onder meer met een gerichte campagne Jong Texelfonds onder de aandacht te brengen van de leerlingen van de OSG en andere scholieren. Maar ook anderen met een goed idee dat ten goede komt aan de Texelse jeugd, zijn welkom om een aanvraag in te dienen. Ook wie een kind, kleinkind, neefje, nicht of andere jongere op Texel kent met een idee of plan en die niet weet hoe dit uit te werken, kan contact met Jong Texelfonds opnemen. "Dan proberen wij te helpen."

Om bekendheid te genereren en mensen te informeren maakt het fonds gebruik van de mogelijkheden die internet biedt. De vijf jonge bestuurders hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een eigen website, met daarop allerlei informatie over het jeugdfonds. Via deze website kunnen ideeën worden ingestuurd en aanvragen worden ingediend. Stolk: "De maximale bijdrage bedrag per idee is €2000,-." Wat niet uitsluit dat een aanvraag waarmee meer geld gemoeid is niet wordt gehonoreerd. "Mits dat bedrag reëel is."

Het Texelfonds prijst zich gelukkig met het jonge bestuur, van wie het merendeel nog op de OSG zit en waarvoor de leeftijdgrens op 23 jaar is gesteld. De bijdrage van TESO is in principe eenmalig, mochten lezers zich aangesproken voelen om via een donatie, legaat of in andere vorm een bijdrage te leveren aan Jong Texelfonds, dan kan hierover contact worden opgenomen met iemand uit het bestuur van het Texelfonds.