Groentje achter Ploosterstraat

alsnog gezien als openbare weg

De grond achter de huizen aan de Ploosterstraat in De Cocksdorp mag toch als openbare weg worden beschouwd.

Dat heeft het college bepaald in de kwestie rond De Moerbei aan de Kikkertstraat en de Ploosterstraat. De Moerbei wil gasten de mogelijkheid bieden om in de achtertuin te parkeren, maar daarvoor moeten ze eerst via de Ploosterstraat en het stukje openbaar groen tussen de huizen achter de Ploosterstraat en de achtertuin van De Moerbei kunnen rijden.

Het college verleende in april geen toestemming aan De Moerbei, nadat bewoners van de Ploosterstraat bezwaar hadden aangetekend tegen het gebruik van het groentje voor verkeer van en naar de achtertuin van de bed-and-breakfast. Zij vreesden dat er meer auto's over het groentje en in de doorgang tussen twee huizen aan de Ploosterstraat naar het groentje zouden gaan rijden.

Het college herziet nu de besluitvorming over het stukje grond op basis van een oordeel van de bezwarencommissie die zich over de kwestie boog.

Volgens de bezwarencommissie is er op het groentje een openbare weg ontstaan "omdat het perceel sinds jaar en dag door de bewoners van de Ploosterstraat wordt gebruikt om de achterkant van hun percelen te bereiken. Volgens de commissie gaat een uitweg voor de Moerbei over het groentje ook niet ten koste van openbaar groen of een parkeerplaats.

Op basis daarvan heeft de commissie het college geadviseerd om bezwaren van De Moerbei tegen de afwijzing uit april gegrond te verklaren en het groentje als openbare weg te beschouwen. Het college heeft dat advies van de bezwarencommissie overgenomen.

In de praktijk brengt de herziening naar verwachting nog niet meteen veranderingen teweeg. Bewoners van de Ploosterstraat kunnen protest aantekenen tegen het nieuwe besluit van het college en er staat ter plekke nog wat bebouwing ter ver naar achteren, waardoor auto's niet bij de achtertuin van De Moerbei kunnen komen. De kwestie staat volgende week ook weer op de agenda van de Bezwarencommissie.