De drie leerlingen, samen met hun begeleider en wethouder Huisman.
De drie leerlingen, samen met hun begeleider en wethouder Huisman. Foto: Jeroen van Hattum

Zelfstandig op fiets in Den Helder

"Dit had ik vroeger ook wel willen hebben toen ik naar school ging", liet wethouder Hennie Huisman (onderwijs) dinsdagmiddag in de raadzaal weten.

Daar overhandigde ze drie certificaten van het project 'MEE op weg' aan Sandy Nagtegaal, Thomas van Groningen en Stan Spoelstra. De drie Texelse leerlingen van praktijkschool De Pijler in Den Helder leerden de afgelopen tijd onder begeleiding van een vrijwilliger van MEE (ondersteuning voor mensen met een beperking) om zelfstandig van de boot door Den Helder naar De Pijler te fietsen. Het betekent dat de leerlingen niet aangewezen zijn op aangepast vervoer, maar gewoon zelfstandig naar school kunnen fietsen.

De Helderse Anne Phoelich-De Jong, vrijwilliger bij MEE, hielp de drie Texelaars hun weg in Den Helder te vinden. Zij was dinsdag ook bij de uitreiking aanwezig. De ouders lieten weten dat zij aanvankelijk hun twijfels hadden bij het plan om de drie (12 en 13 jaar oud) zelfstandig door Den Helder te laten fietsen. De twijfels maakten plaats voor vertrouwen na de inzet van Anne en het feit dat zij de kinderen liet zien waar ze woont en haar telefoonnummer gaf. Daardoor kunnen ze altijd bij haar terecht als er wat aan de hand is.

Het contact tussen de kinderen en 'Mee op weg' kwam tot stand via het sociaal team van de gemeente. Volgens de wethouder kunnen meer Texelaars gebruik maken van het project. "Veelal gaat het om de reis van huis naar school, of van huis naar de dagbesteding. Er zijn ook mensen die zelfstandig naar de sportclub of naar familie willen leren reizen."