Collage van ontwerpen van kunstwerken in Oudeschild, tot en  met 28 oktober te bezichtigen in 't Skiltje.
Collage van ontwerpen van kunstwerken in Oudeschild, tot en met 28 oktober te bezichtigen in 't Skiltje. Foto's Gerard Timmerman

Veel ideeën kunstwerk Oudeschild

De haven, de dijk, de zee, de visserij, de Witte Punt en de coupure. Het zijn inspiratiebronnen voor een nieuw kunstwerk in Oudeschild. De oproep om ideeën in te sturen was niet aan dovemansoren. Er werden zeventien ontwerpen ingestuurd.

Nora Steen, die samen met Jolet Leenhouts en Martin Boom in de kunstcommissie zit, is goed te spreken. Over het aantal inzendingen, maar ook over de kwaliteit. "We zijn heel tevreden. Men is er echt voor gaan zitten. Je kunt zien dat iedereen zijn best gedaan heeft er iets bijzonders van te maken, elk ontwerp heeft iets eigens en kwaliteit."

Ontwerpen

De ontwerpen die momenteel in dorpshuis 't Skiltje zijn te bezichtigen, zijn op schaal. Eén kunstenaar heeft zich laten inspireren door de ontstaansonwikkeling van de haven. Van elk stadium een dwarsdoorsnede, gepresenteerd als een soort boek of waaier in de tijd. Vanaf het eerste haventje in 1780 tot de haven zoals deze nu is, inclusief de Waddenhaven.

Heel anders is het beeld "Verlangen", gemaakt van Cortenstaal met de kenmerkende roodbruine roest. Voorstellende een vrouw die, als ware het Loreley, de bezoekers van haven en dorp welkom heet. Een ander kunstwerk brengt een eerbetoon aan de vissen.

"Zicht op Skil" bevat veel symboliek. Duidelijk zichtbaar de contouren van een vis, de golven van de zee, de maan en eb en vloed. Centraal het "wakend oog" van gekleurd glas, verankerd in een soort patrijspoort.

Inspiratie leverde ook de mythe van Heintje Vaar. Het wezen dat rond Texel zwemt en je tijdens het zwemmen aan je enkels onder water trekt, net zolang tot je stikt, verteld om kinderen angst in te boezemen. Het keert terug in twee voorstellingen, onder meer in brons.

De Witte Punt is een begrip in Oudeschild. Het baken dat lange tijd op de dijk stond, maar niet meer mag terugkeren, duikt op in een kunstwerk. Uitgebeeld wordt hoe een Texelse blazer langs de Witte Punt vaart.

Ook een ontwerp van een scheepje, met als reserve dat van een autobusje. Symboliserend de verbinding tussen de dorpen op het eiland. Ander schaalmodel is een getekend mozaïk, waarin veel symboliek is verwerkt.

Coupure

Een meerpaal die op de hoek van de oude haven stond, stond model voor een kunstwerk waarin een meerpaal is verwerkt.

Onder de inzendingen ook de coupure die er niet mag komen. Door de inzender omgedoopt tot "Uitzicht Inzicht". Twee stukjes dijk, de coupure met daarin een aantal balken en aan weerskanten een bankje. Idee is dat het de functie krijgt van een soort beursje. Met daarbij een viskraam.

Ander idee is om op verschillende plaatsen in het dorp grote stenen te plaatsen, zoals die enkele jaren geleden verspreid over het eiland werden neergelegd.

Bijzonder, ook van Cortenstaal gemaakt, een langwerpige fuik. En zo zijn er nog meer ontwerpen te zien in 't Skiltje.

Twee van de inzendingen zijn van inwoners van Oudeschild, de anderen komen op één na elders van het eiland. Bewoners van Oudeschild mogen uit de ontwerpen drie favorieten kiezen. Aan de hand daarvan bepaalt de kunstcommissie in overleg met het Texelfonds welk kunstwerk uiteindelijk met het geld dat TESO beschikbaar stelde zal worden gebouwd.

Op welke plek het zal komen is nog niet bekend. Mogelijk voor 't Skiltje waarvoor een plan bestaat om er een pleintje te maken. Wellicht op de haven, op de dijk zoals ten minste één ontwerper graag wil, is onwaarschijnlijk, gezien de regels die gelden met het oog op de waterveiligheid.

De ontwerpen staan anoniem tentoongesteld in het dorpshuis. Vanuit het dorp is al veel belangstelling getoond. De reacties lopen uiteen, begrijpelijk, want smaken verschillen nu eenmaal. Ook de leerlingen van de Bruinvisschool zijn langs geweest en hebben gestemd. Er kan gestemd worden op donderdag- en vrijdagavond van 19:00 tot 20:30 uur en zaterdagmiddag van 15:30 tot 17:00 uur. Dat is mogelijk tot en met zaterdag 28 oktober.