Deze brochure wordt in De Cocksdorp verspreid en is verkrijgbaar bij de apotheek en de Zandkoog.
Deze brochure wordt in De Cocksdorp verspreid en is verkrijgbaar bij de apotheek en de Zandkoog. Foto:

De Cocksdorp houdt afhaalpunt voor medicijnen

De Cocksdorp behoudt ook na 1 november de mogelijkheden om medicijnen af te halen in het eigen dorp, namelijk via een medicijnuitgiftepunt, een serviceautomaat in de Plus Supermarkt. Het uitgiftepunt is een alternatief voor de huidige apotheek van Huisartsenpraktijk van den Bent en Haasdijk, die haar deuren gaat sluiten.

Vanwege strenge regelgeving bleek een bemande locatie niet langer haalbaar. Daarnaast gaat huisarts Van den Bent per 1 januari met pensioen (Haasdijk gaat verder en Anouk den Breejen komt er als vervanger van Van den Bent bij). Omdat zowel de huisartsen als de apotheek het belangrijk vinden dat mensen in De Cocksdorp (bewoners en vakantiegangers) niet helemaal naar Den Burg hoeven voor hun medicijnen, werd gezocht naar een oplossing en die vonden ze in samenwerking met de supermarkt van Erwin Goënga en Lyanne Hooijschuur.

Hoe werkt het?

Men brengt een bezoek aan de dokter of bestelt een herhaalrecept. Daarbij krijgt men de keuze of men de medicijnen op wil halen in De Cocksdorp. De apotheek maakt vervolgens het recept klaar. "Wij bezorgen twee keer per dag medicijnen in De Cocksdorp. Zodra het recept klaarligt, krijgt de klant een sms of a-mail met een unieke afhaalcode. Ik snap dat wat oudere mensen niet allemaal bekend zijn met sms of e-mail. Maar het kan ook via de telefoon of e-mail van een zoon of dochter. Voor de mensen die slecht ter been zijn, bezorgen wij nog steeds aan huis. Dat verdwijnt niet. Het uitgiftepunt is ook een service voor toeristen die op een vakantiepark verblijven, daar bezorgen wij namelijk niet", legt Henri Venema van De Texelse Apotheek.

De 'klanten' hoeven niet bang te zijn dat hun privacy geschaad wordt in de nieuwe opzet. "Het uitgiftepunt is afgesloten en kan alleen geopend worden door mensen van de apotheek die medicijnen komen brengen. De medewerkers van de Plus zijn er wel om mensen te helpen die vragen hebben over het gebruik van de automaat", vervolgt Venema. De Plus breidt hiermee zijn sociale dorpsfunctie verder uit. Sommige grotere medicatie, zoals bijvoorbeeld incontinentiemateriaal past niet in de automaat. Dit zal bezorgd worden of kunnen worden opgehaald in Den Burg. Het uitgiftepunt krijgt wel een brievenbus, waarin patiënten brieven van bijvoorbeeld de medisch specialist aan de apotheek of brieven met eigen vragen in kunnen plaatsen. Ook zit er een inleverpunt voor oude medicijnen.