Organisaties die zonder toestemming borden plaatsten, moesten deze weer weghalen.
Organisaties die zonder toestemming borden plaatsten, moesten deze weer weghalen. Foto: Willem Sangers

Handhavers gemeente bezig aan inhaalslag

Nadat door de gemeente wegens onderbezetting in 2016 onvoldoende uitvoering aan de doelstelling voor toezicht en handhaving kon worden gegeven, is men dit jaar bezig aan een inhaalslag.

Doordat overtredingen langere tijd ongemoeid zijn gelaten, ontstond wellicht de verwachting dat helemaal niet meer opgetreden zou worden. Die verwachting is ongegrond, meldt het college. Handhavers zijn geregeld op pad voor het reguliere werk en ook oudere zaken zijn voortvarend opgepakt. Niet elke overtreding heeft prioriteit. Als veiligheids- of gezondheidsrisico's bestaan, worden overtredingen met spoed opgepakt. Daarnaast worden concrete situaties beoordeeld op aantasting van de Texelse kernwaarden. Overtredingen waar niemand last van heeft, krijgen prioriteit nul. Wel kan de gemeente door de rechter tot optreden worden gedwongen.

Afspraken

Voordat de gemeente tot handhaving over gaat, wordt eerst altijd overlegd met de overtreder(s). Als handhaving voorkomen kan worden door goede afspraken te maken, dan gebeurt dat. Zo worden bijvoorbeeld ruimere termijnen gehanteerd als een overtreder enige tijd nodig heeft om de overtreding ongedaan te maken. Als overtredingen gelegaliseerd kunnen worden, dan wordt de overtreder op die mogelijkheid gewezen. Als overleg met andere afdelingen noodzakelijk is (denk aan veiligheid of het sociaal team), dan vindt die afstemming in de voorbereiding plaats. Het college blijft bevoegd te beslissen op bezwaarschriften, zodat er uiteindelijk altijd een correctiemogelijkheid blijft bestaan.

Politiek

De midgetgolf en parkeerplaatsen van de kartingbaan en opslag op land langs de Kooiweg. Recente voorbeelden van handhavingskwesties waar de overtreder al dan niet zelf naar de politiek is gestapt om de zaak op de agenda van de raad te krijgen.

Bij de kartingbaan leidde dit tot legalisatie, de kwestie langs de Kooiweg sleept nog. Aan discussies in de raad over individuele gevallen kleven volgens het college van b en w aantal negatieve effecten:

"Als blijkt dat het inbrengen van handhavingszaken in de raad effect heeft, bestaat het risico dat die weg steeds vaker bewandeld gaat worden. De effectiviteit van de handhaving zal afnemen als besluitvorming in individuele gevallen tot politieke discussie leidt. De capaciteit die hiervoor nodig is, kan niet worden besteed aan het eigenlijke werk. De slagkracht van de organisatie wordt ondermijnd als geen heldere opdrachten kunnen worden gegeven en planningen worden gemaakt."

Maar er is ook een andere kant, die onbesproken blijft in de Raadsinformatiebrief die de gemeente deze week verstuurde: de argumenten die voor politici aanleiding zijn om kwesties aanhangig te maken. Een gevoel van onrechtvaardigheid, historie, maatschappelijk, jurisprudentie of anderszins.

Politici nemen doorgaans geen blad voor de mond, maar voor b en w ligt dat wat lastiger. Die spreekt om privacy-redenen over argumenten en constateringen in individuele kwesties niet in de openbaarheid. "Het is derhalve lastig als gemeente te reageren op wat anderen naar buiten brengen."

Informatieplicht

Dat staat weer op gespannen voet met de actieve informatieplicht aan de raad. Het college benadrukt dat het niet de bedoeling is die te beperken. "De raad mag erop vertrouwen dat handhavingsbesluiten zorgvuldig worden voorbereid. Tegen deze besluiten kunnen de belanghebbenden bezwaar en beroep aantekenen. Ook kunnen zij in een voorlopige voorziening om schorsing van het besluit vragen. De wet voorziet daar allemaal in."