Eerste reacties bij

ondernemers positief

Een evenredige verdeling waarbij iedereen betaalt naar ratio. De eerste reacties van ondernemers op de plannen van een centrumfonds waren dinsdag overwegend positief. Er werd massaal gehoor gegeven aan de oproep, er was geen stoel meer vrij in de afgehuurde zaal in De Lindeboom.

Niet alleen ondernemers waren op komen dagen overigens, ook de nodige gemeenteraadsleden gaven acte de présence. "Het is een samenwerking, de gemeente moet er ook echt achter staan en dat kan best lastig zijn. Aangezien zij verder geen zeggenschap heeft", legde Aart van Bochove aan de aanwezigen uit. Uit het publiek kwam de vraag wie er dan gaat over de uitgaven van het fonds. "Het geld van het centrumfonds wordt beheerd door een vereniging, in dit geval Den Burg, Winkelhart van Texel. Het gekozen bestuur zal hierin normaliter zeggenschap hebben over de uitgaven. Maar zij moet dit uiteraard doen in samenspraak met de leden, zoals het bij ieder democratisch proces werkt. Iedereen die reclamebelasting betaalt, heeft zeggenschap. De reclamebelasting vervangt de contributie van de winkeliersvereniging', antwoordde Van Bochove.

Texel is op dit gebied geen proeftuin. Van Bochove stelt dat er in Nederland 120 tot 130 gemeenten reclamebelasting innen. Ook een -dan wel niet gemeentebreed- ondernemersfonds komt in diverse gemeenten voor. Groot voordeel van het fonds is volgens adviesbureau Blaauwberg dat er visiematig geïnvesteerd kan worden. "Er is een lange termijn, het gaat niet meer alleen om feestverlichting en Sinterklaasintochten. Bij ons in Leiden heeft het fonds bijvoorbeeld geleid tot de aanschaf van de Tyrannosaurus Rex, de enige buiten Noord-Amerika. Niet dat de ondernemers de vijf miljoen euro hebben betaald, maar ze hebben gezamenlijk sponsoren gezocht en campagne gemaakt. Het heeft geleid tot eendracht onder de ondernemers", stelt Van Bochove. Dichterbij hebben bijvoorbeeld gemeentes als Schiermonnikoog en Terschelling een dergelijk fonds.