"Iedereen betaalt mee in centrumfonds"

Een centrumfonds waarbij iedere ondernemer in Den Burg die reclame voert automatisch meebetaalt is weer een stap dichterbij. Dinsdag werden de ondernemers in een openbare vergadering in hotel De Lindeboom bijgepraat over het fonds dat wanneer alles mee zit al per 1 januari ingevoerd zal worden.

"In Den Burg wordt van alles georganiseerd, denk aan de zomermarkten of de herfstmarkt van woensdag en wat te denken van de sfeerverlichting en de kerstbomen om maar wat te noemen. Op dit moment betalen alleen de leden van winkeliersvereniging Den Burg, Winkelhart van Texel via contributie voor deze activiteiten. Met het centrumfonds betaalt iedere ondernemer die ook van de activiteiten profiteert", legde Donald de Vrind van de winkeliersvereniging uit. Het fonds is een samenwerking tussen gemeente en de ondernemers. De inkomsten worden gegenereerd via een zogenaamde reclamebelasting. Dit betekent dat iedere ondernemer die reclame voert op zijn pand, automatisch bijdraagt. Op dit moment zijn veel ondernemers - met name de landelijke ketens in Den Burg gevestigd, niet aangesloten bij het Winkelhart. Het bestuur van de winkeliersvereniging sprak hier eerder als zijn verbazing en ergernis over uit.

De reclamebelasting wordt geïnd door de gemeente en met aftrek van de inningskosten overgedragen aan de winkeliersvereniging. "De gemeente heeft geen zeggenschap over de bestedingsvrijheid, de regie ligt bij de ondernemers. De gemeente blijft bij een dergelijk fonds op afstand", legt Aart van Bochove uit. Hij is één van de medewerkers van adviesbureau Blaauwberg dat een uitgebreid onderzoeksrapport over het fonds opstelde.

Hoeveel iedere ondernemer betaalt, is afhankelijk van de locatie en de WOZ-waarde van het winkelpand. Bedrijven in de binnenring van Den Burg (alles binnen ring Bernhardlaan, Emmalaan, Beatrixlaan) betalen een minimum van €300. Vanaf een WOZ-waarde van 200.000 komt daar €1,50 per €1.000 woz-waarde bij. Er is een maximum gesteld aan een jaarlijkse bijdrage van €1.500,-. Voor ondernemers in de buitenring (van ring tot einde bebouwde kom) is dit de helft. De geschatte netto-opbrengst voor 2018 is €100.000,- verdeeld over ongeveer 240 betalende pandgebruikers.

Bij de bepaling van de WOZ-waarde wordt enkel gekeken naar het gedeelte van het pand dat bedrijfsmatig gebruikt wordt, dit betekent dat ZZP-ers met een bedrijf aan huis buiten de regeling vallen. Het Winkelhart wil snel aan de slag en zet daarom in op een fonds dat zich voorlopig alleen op Den Burg richt. Er wordt ingezet op een experimenteel fonds, waarbij na drie jaar gekeken wordt hoe het bevalt. "Mochten het bevallen en ook de interesse gewekt hebben van de andere dorpen, is het fonds zo opgezet dat het zo eilandbreed ingevoerd zou kunnen worden", legt Van Bochove uit.

Het woord is nu aan de gemeenteraad die goedkeuring aan een dergelijk plan moet geven. Meer over het centrumfonds op pagina 2.