Toekomstbeeld van de zandige waterkering bij de PH-dijk.
Toekomstbeeld van de zandige waterkering bij de PH-dijk. Foto: Hollands Noorderkwartier

Verlies van 20.000 kuub zand per jaar bij PH-zanddijk verwacht

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier houdt straks rekening met een verlies van 20.000 kubieke meter zand per jaar bij de nieuwe zanddijk van de Prins Hendrikpolder.

Dat is een bovengrens die wordt aangehouden. Volgens het hoogheemraadschap zal de buitencontour van de zanddijk na het gereedkomen onderhevig zijn aan erosie. "Er is rekening gehouden met een verlies aan zand van 20.000 m3 per jaar. Een gedeelte van deze hoeveelheid komt in de Texelstroom terecht en wordt naar elders getransporteerd."

Volgens het hoogheemraadschap lijkt een hoeveelheid van 20.000 m3 op het eerste gezicht veel. "Maar ten opzichte van de hoeveelheid zand die op natuurlijke wijze heen en weer wordt getransporteerd door de getijstroming via de Texelstroom stelt de hoeveelheid eigenlijk niet veel voor. De huidige situatie ter plaatse van de havenmond van Oudeschild blijft dus ongewijzigd (inclusief de aanslibbing waarvan nu al sprake is)." In totaal wordt ruim vijf miljoen kubieke meter zand aangebracht tegen de PH-dijk om de zandige waterkering te realiseren.

Volgens Hollands Noorderkwartier neemt de aannemer tijdens de aanleg ook maatregelen om extra aanslibbing van de NIOZ-haven en de haven van Oudeschild te voorkomen. "Dat doet hij door het zand, afhankelijk van het tij aan de ene of aan de andere kant van het plangebied neer te leggen. Op deze manier blijft het zand in het werkgebied." Er wordt tijdens de aanleg gemonitord of alles goed gaat.

Het hoogheemraadschap laat weten dat er rekening is gehouden met flinke stormen, golfafslag en zeespiegelstijging. "Daarmee is de Prins Hendrikdijk voor de komende decennia veilig. Als de versterking eenmaal is aangelegd zullen we de ontwikkelingen monitoren. De keuze voor zand is een duurzame keuze, omdat het een flexibele oplossing is. Mocht de zeespiegel in de toekomst nog verder stijgen, dan kan de duinwaterkering gemakkelijk worden aangepast.