Oud-studenten Paul Kersten en Joeri Sowka van de TU met de Texel Flows Atlas.
Oud-studenten Paul Kersten en Joeri Sowka van de TU met de Texel Flows Atlas. Foto: Gerard Timmerman

Texel heeft nu ook eigen atlas

In 2015 heeft een groep studenten in het kader van een afstudeerproject binnen de masteropleiding Architectuur aan de TU onderzoek gedaan naar de stromen en kringlopen op Texel. Dit als vervolg op het Planet Texel-project. De resultaten van het onderzoek zijn nu gebundeld in een atlas.

Sowka: "Vanwege de vele positieve reacties op het onderzoek en de atlas is er in 2016 het idee ontstaan om het boek te publiceren om zo de resultaten van het onderzoek met een breder publiek te kunnen delen. Een crowdfunding campagne, samen met financiële steun van gemeente Texel, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Stichting WaLTER, TESO, het Texelfonds en het NIOZ, hebben er voor gezorgd dat het boek kon worden gedrukt."

Hij, Kersten en enkele van hun medestudenten hebben veel tijd gestoken in de Atlas, die qua vorm, formaat en uiterlijk veel wegheeft van de Grote Bosatlas. Met dit verschil dat de Texel Flows Atlas uitsluitend over Texel gaat. Geschetst wordt de historie van het eiland, de ontwikkeling in de loop van de geschiedenis tot het beschrijven van de situatie zoals deze nu is. Van de polders tot en met de dorpen, de waterhuishouding, bodemsamenstelling en het toerisme. Zo is onder andere te zien hoe een pand in de Dorpsstraat in De Koog er ooit heeft uitgezien. Daarna worden de vele verbouwingen die het gebouw heeft ondergaan in beeld gebracht, tot de huidige situatie van de zaak die zich op het toerisme is gaan richten. "Kenmerkend voor de toeristische ontwikkeling van Texel."

Dat zo'n uitgebreide en diepgaande atlas over een relatief beperkt gebied is verschenen, mag bijzonder heden. Maar is verklaarbaar door de aanleiding destijds van de TU om Texel uit te kiezen voor een afstudeerproject: Planet Texel, ambities op het gebied van duurzaamheid en het feit dat het een eiland is. De naam Texel Flows is geïnspireerd op de ontwikkeling van Texel en de verschillende stromen die er voorkomen.

Enkele jaren geleden hadden de studenten de opdracht om de verschillende stromen en kringlopen op het eiland zodanig aan te passen, te combineren of anderszins te beïnvloeden dat er een duurzame ontwikkeling ontstaat die mogelijk ook economisch voordeel oplevert. Die stap ontbreekt in deze atlas. Bewust, de makers hebben zich aan de feiten gehouden, in verleden en heden. Overigens zijn beiden inmiddels afgestudeerd en in het dagelijks leven architect. "Het zou leuk zijn als we nog eens op Texel aan het werk zouden kunnen."

De Texel Flow Atlas is in beperkte oplage gedrukt en voor €54,95 te koop bij onder meer de Texelse boekhandels.