Dit tweeluik is van kunstenaar Greet Swabedissen.
Dit tweeluik is van kunstenaar Greet Swabedissen. Foto: Job Schepers

Texelse gebeurtenissen inspireren

In de Kunsthal aan de Schilderweg nabij Den Burg is gisteren de laatste expositie van het jaar van kunstenaarsvereniging Zout geopend, getiteld: "Hoe Texelse gebeurtenissen kunnen inspireren."

De leden van de kunstenaarsvereniging zijn de afgelopen tijd uitgedaagd werken te maken die verbonden zijn aan bijzondere aangelegenheden op het eiland. Ondanks dat alle kunstenaars werkten met hetzelfde thema, is de verscheidenheid groot. Bij binnenkomst valt direct het 'schreeuwerig-agressieve' schilderij van Greet Swabedissen op. Zij bracht de afsluiting van Ceres in beeld. Maar er is ook ruimte voor de rust, schoonheid en tal van activiteiten die Texel te bieden heeft. De kunstenaars lieten zich echt inspireren door gebeurtenissen op het eiland. Tijdens de opening droeg Els Whyte een gedicht voor van Huib de Rijmelaar, die tussen 1931 en 1964 gedichten schreef voor de Texelse Courant. Het gedicht werd door hem geschreven na dat er brand was ontstaan in zijn woning in april 1932. Het inspireerde hem tot een gedicht met onder meer deze regels:

Beste Oosters, dorpsgenooten,

Buren, vrienden, altegaar.

U mijn rechte dank en hulde,

Voor de bijstand in 't gevaar.

Onvermoeid en onverschrokken

Tartte gij de vlammengoed.

Mannen, vrouwen als de ,,Kenau's''

Streden er met heldenmoed...

Het hele gedicht is te vinden in het archief van de Texelse Courant op pagina 2 van de Texelse Courant van 23 april 1932. De tentoonstelling is tot 29 oktober dagelijks van 11:00 tot 17:00 uur te bezoeken.