Nieuw uitkijkpunt voor de PH-dijk, gezien vanaf zee.
Nieuw uitkijkpunt voor de PH-dijk, gezien vanaf zee. Foto: Jeroen van Hattum

Bijzonder kijkpunt nabij PH-dijk

Het moet een plek worden om straks in alle rust te kijken naar de vogels in het nieuwe natuurgebied dat bij de zandige waterkering van de PH-dijk moet ontstaan.

Kunstenaar John Körmeling uit Eindhoven maakte een opvallend ontwerp voor een nieuw vogelkijkpunt dat in het nieuwe natuurgebied wordt aangelegd. Het ontwerp was donderdagavond al even te zien tijdens een presentatie van de plannen voor de PH-dijk in dorpshuis 't Skiltje in Oudeschild.

Het nieuwe vogelkijkpunt krijgt een plek in het nieuwe tweehonderd hectare grote gebied ter hoogte van het PH-gemaal. Het belooft een betonnen kijkpunt van circa twintig meter lang en vijf meter breed te worden. In het midden een wand met kijkgaten waar bezoekers doorheen kunnen kijken om de vogels te zien.

Het uitkijkpunt komt op een grote paal te staan, zodat het lijkt of het bouwwerk zweeft boven het landschap. Het vogelkijkpunt wordt bereikbaar via een pad door het nieuwe natuurgebied. Bedoeling is dat de vogels geen last zullen hebben van de aanwezigheid van mensen.

Körmeling is bekend als ontwerper van het Nederlandse paviljoen dat in 2010 op de Wereldtentoonstelling in Shanghai stond. Hij is ook bekend als de ontwerper van het Draaiend Huis dat sinds 2008 op een rotonde in Tilburg staat.