"Een combinatie van al deze factoren is het knelpunt." Foto:

Ouderenzorg heeft tal van knelpunten

"Jammer dat je bij deze vraag maar één antwoord kunt geven, want alle vier de vragen zijn van toepassing." Dit standpunt werd door talloze panelleden gedeeld. Er blijkt moeilijk één knelpunt aangeduid te kunnen worden wanneer het gaat om onze ouderenzorg.

Als er dan toch gekozen moet worden springen 'Te weinig aangepaste huisvesting' (31%) en 'Onvoldoende verzorgenden' (33%) er echter fors bovenuit. Niet benoemd, maar meerdere malen ingebracht, is de regeltjescultuur waar Nederland mee te maken heeft. "Ik denk dat de grootste bedreiging de bureaucratie is, het verplicht moeten werken vanuit de systeemwereld en niet vanuit de mens. Waarom?", vraagt een deelnemer zich hardop af.

Ook bij deze TipTexel-vraag wordt er gehamerd om verder te kijken dan de HBO-opleidingen: "Sommige laagopgeleide(een idiote term) mensen zijn heel talentvol voor verzorgende taken. En hoogopgeleide mensen kunnen er soms niks van. Staan te stuntelen met twee linkerhanden als oma op het toilet moet worden geholpen. Er moet veel meer respect komen voor mensen die andere mensen kunnen verzorgen. Ingewikkelde medicatie kan dan altijd nog worden gedaan door verpleegkundigen." Een andere reactie sluit hier prachtig op aan: "Als je een goed paar handen aan je lijf hebt, logisch na kunt denken en liefdevol en menselijk bent, heb je al een goed begin. Het is te hopen dat de stropdassen aan de top ook eens anders gaan denken. Meer geld is niet altijd nodig, maar je kunt het anders/beter besteden" De ene zorg is natuurlijk de andere niet en dat maakt het een lastig vraagstuk. Iemand die oud wordt met dementie heeft compleet andere zorg nodig dan iemand met enkel lichamelijke problemen. "Voor dementerenden is er soms een 24-uurs zorg nodig. Voor iemand met fysieke beperkingen kan het gaan om voldoende (mantel)zorgers. Als de mantelzorg niet uit de familie komt, hoe voorzien we daar dan voor de gebrekkige oudere in?", stelt één van de deelnemers. Als mogelijke oplossing worden onder meer woongroepen aangedragen. "Ik denk dat er andere woonvormen gevonden moeten worden, waarbij ouderen zelfstandig kunnen blijven en elkaar wat kunnen ondersteunen en daarna pas een beroep hoeven te doen op meer gespecialiseerde zorg, Dat zou de kosten enigszins kunnen drukken en het tekort aan mantelzorgers, verzorgenden voor een deel kunnen opvangen.

De complete rapportage van TipTexel is te vinden op de website TipTexel.nl.