Boek over mensen en wolven wint vijfde Jan Wolkers Prijs

Het boek 'De kinderen van de Nacht' van Dik van der Meulen heeft zondag de Jan Wolkers Prijs 2017 gewonnen.

De Jan Wolkers Prijs 2017 is de prijs voor het beste natuurboek van Nederland. De prijs is vernoemd naar de tien jaar geleden overleden schrijver die van 1980 tot zijn dood in 2007 op Texel woonde en een groot liefhebber en bewonderaar van de natuur was. De prijs werd op initiatief van het radioprogramma Vroege Vogels, de Volkskrant en het Wereld Natuur Fonds in 2013 voor het eerst uitgereikt. Dat gebeurde destijds tijdens een live-uitzending van Vroege Vogels bij Ecomare.

Het boek 'De kinderen van de Nacht' gaat over de verhouding tussen de mens en de wolf. Van der Meulen werpt volgens de jury nieuw licht op die relatie, geeft inzicht in de fascinerende verhouding met het nachtdier en hij geeft ook stof tot nadenken over de wolf. Die wordt over algemeen gezien als eng en gevaarlijk, maar het boek van Van der Meulen leert dat dit slechts een deel van het geheel is.

De jury bestond uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Anneke Naafs (Vroege Vogels). Er waren meer dan honderd boeken voor de prijs aangemeld. Vijf werden er genomineerd.

De vier andere genomineerde boeken waren: 'Wilde apen, natuurbescherming in Nederland' van Frank Berendse, 'Dieren met toekomstplannen, slim vooruitkijken in de natuur' van Frans van der Helm, 'Veluwe, de Natuurgids' van Dirk Hilbers en 'Vogels op de cm2' van Peter Müller en Tom Loorij.

Dik van der Meulen (1963) is neerlandicus en schrijft over uiteenlopende onderwerpen. Voor zijn biografie van Multatuli ontving hij in 2003 de AKO Literatuurprijs. Zijn biografie over koning Willem II werd in 2014 bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs.

Schrijver Koos van Zomeren uit Arnhem kreeg de eerste Jan Wolkers Oeuvreprijs voor zijn werk waarin de liefde voor de natuur volgens de jury prachtig uitgewerkt is. Hij publiceerde recent een negenhonderd pagina's dikke bundel over vogels.