"Een maaltijd van Tafeltje Dekje moet wel appetijtelijk zijn." Foto:

Tafeltje Dekje ook in toekomst nodig

Naar Tafeltje Dekje, de dienst waarbij mensen een maaltijd thuis bezorgd krijgen, is op Texel nog altijd vraag. 51 procent van de panelleden geeft aan de dienst nodig te hebben om langer thuis te kunnen wonen. Wel wordt aangegeven dat er hierbij goed op de kwaliteit gelet moet worden.

"Met de kanttekening dat de kwaliteit van de maaltijden sterk te wensen overliet/laat. Voor mensen die toch al zwakker zijn en weinig eetlust hebben, moet de warme maaltijd gezond en appetijtelijk zijn en men moet rekening houden met dieetwensen en -noden. De voorziening op zich is erg goed en noodzakelijk voor mensen zonder hulp, die niet meer zelf kunnen boodschappen doen en koken."

Tegenover de behoefte wordt wel gesteld dat er tegenwoordig ook de nodige alternatieven zijn, zoals bijvoorbeeld het laten bezorgen van de boodschappen of diepvriesmaaltijden. Dit laatste staat dan weer in contrast met de mensen die de nadruk op versheid en lokale producten willen leggen. "Tegenwoordig zijn er vele mogelijkheden voor een kant en klare maaltijd. Prima voor veel mensen dat het er is en ook dat stukje aandacht/controle dat iemand de maaltijd komt brengen, maar voor mij hoeft het niet. Ik vind bijvoorbeeld het maaltijd aanbod op 'Wat je maar kwijt wilt' (Faccebookpagina red.) fantastisch. Hopelijk wordt dat uitgebreider en kunnen meer mensen genieten van maaltijden door andere gemaakt, zo helpen we elkaar." De maaltijden van Tafeltje dekje worden gemaakt in de Gollards, zij willen dit blijven doen. De centrale keuken verdwijnt hier, waardoor er een oplossing gezocht moet worden. Een deelnemer van TipTexel merkt op: "Ik hoop van harte dat de Omring zijn plannen bijstelt en de centrale keuken (misschien in kleinere vorm?) in stand houdt. De cliƫntenraad van de Gollards/Hollewal zet zich hier wel voor in"