Joanna Shaw en Eric Gales zondagmiddag tijdens het Texel Blues Anniversary Concert in de grote tent.
Joanna Shaw en Eric Gales zondagmiddag tijdens het Texel Blues Anniversary Concert in de grote tent. Foto: Carlo Bakker

30ste Texel Blues om in te lijsten

Het had niet mooier gekund, de dertigste editie van TexelBlues is er eentje om in te lijsten. Bluesmuziek in al z'n diversiteiten, een prima sfeer, prachtig weer, een hoge opkomst en als kers op de taart een onaangekondigd optreden van de vaderlandse gitaaricoon Jan Akkerman.

Akkerman, die furore maakte in bands als Brainbox en Focus en nog speelde in Sarasani, verbleef naar verluidt al op Texel. Hij wist dat zijn vriend Eamann McCormack, "vriend van TexelBlues" zondagmiddag op het Anniversary Concert speelde en kwam een kijkje nemen. Het nieuws dat hij backstage was gesignaleerd, onder meer tokkelde op de gitaar van Edwin "blues" Bakker, verspreidde zich snel. Maar het duurde toch nog lang voordat de bekende gitarist zijn opwachting op het podium maakte. Maar toen ging het ook helemaal los en etaleerde de levende legende zijn grootmeesterschap op de gitaar. Met als daverende uitsmijter Chuck Berry's "Johnny Bee Good."

Zo'n duizend bezoekers aan het jubileumconcert in de feesttent op de ijsbaan zagen ook hoe McCormack, die als Samuel Eddy decennia geleden op het bluesfestival speelde, een thuiswedstrijd speelde. Voorafgegaan door de Britse zanger/gitarist Ian Siegel. Zijn gitaarspel was indrukwekkend, zijn stem deed denken aan Joe Cocker. Kijkers die met hun telefoon filmpjes maakten van een song die nog op plaat moest verschijnen, drukte hij op het hart dit niet op Facebook te zetten. "Because I will hunt you down en cut you in pieces."

Texel maakte ook kennis met het fenomeen Eric Gales. De Amerikaanse bluesman was uit Polen overgevlogen, voor het eerst in Nederland en vierde op de dag af dat hij vijftien maanden van zijn drugsverslaving af was. Zijn belofte om "alle passie en emotie" die je maar kunt bedenken te laten horen, kwam hij na. "Ik heb ook veel om over te spelen", doelde hij op twintig jaar verslaving. De linkshandige gitarist bracht een volstrekt uniek soort bluesrock ten gehore. Met als speciale gast Joanna Shaw Taylor, de rockdiva die haar faam als "meest veelbelovende vrouwelijke bluesrocker" snoeihard en uitbundig waar maakte.

TX Allstars

Het jubileumconcert was eerder die middag geopend door de TX Allstarsband, samengesteld uit een gemeleerde groep Texelse bluesmuzikanten uit heden en verleden. "Het kwam op als kakken", verwees Cor Trap naar de oprichting nog maar enkele weken geleden. In korte tijd hadden Edwin "Blues" Bakker, Reinier Heutink, Ger Scheeve, Hans Vlaming, Peter Bakker, Jan Sieme Dros, Nel Bruin, Martijn Dros en Cor Trap de band tot een eenheid gesmeed. Met een fraai duet en een spirituele uitsmijter met de gospel "You got to move".

Het middagconcert viel goed in de smaak, qua drukte was het precies goed en veel bluesgangers waardeerden het dat er ook op de zondagmiddag nu iets werd georganiseerd. In hoeverre het een vervolg krijgt, is nog een vraag waarover de organisatie zich beraadt. De huidige aanpak is dermate kostbaar, dat het zich niet jaarlijks voor herhaling leent. Maar wellicht in andere vorm. Fred Winkel: "We gaan ons er over beraden."

Onversneden

Ook vrijdag-, zaterdag- en zondagavond werd volop gebluesd. Op de podia' wisselden optredens elkaar af. Blues in allerlei schakeringen, onversneden, maar ook vertaald naar moderne country en folk, zoals de Hilbilly Moonshiners, die met hun cowboyhoeden het publiek in 't Schoutenhuys vermaakte. Was er vrijdag nog volop ruimte, zaterdagavond liepen de cafés vol en raakten de kaarten vroegtijdig uitverkocht. Met name Texelaars die het advies om tijdig te reserven in de wind hadden geslagen, visten daardoor nog wel eens achter het net.

De verjonging manifesteerde zich het sterkst bij de Young Texelblues Challenge, waarbij vier jonge bands de muzikale strijd aangingen. De jury wees de Tom Ventien Band aan als winnaar. Zij staan volgend jaar met blues op het Mainstage. Fred Winkel en Geert Bosscha van de organisatie van Texel Blues kunnen terugkijken op een mooi festival, maar hebben ook stof tot nadenken. Winkel: "Het festival groeit enorm, ook in bezoekers. We moeten gaan nadenken hoe we hier mee omgaan."