Pijn van verdwijnen strandje bij Ceres is nog lang niet verdwenen

De plannen voor de zandige dijkversterking voor de PH-dijk zagen er goed uit, daar was weinig op aan te merken. Maar dat betekende donderdagavond niet dat de pijn van het verdwijnen van het strandje bij Ceres al voorbij was.

Het was meteen het eerste dat werd aangeroerd tijdens een bijeenkomst van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en aannemer Jan De Nul in dorpshuis 't Skiltje in Oudeschild. De pijlen gingen niet naar de aannemer, wel naar de instanties die in de ogen van de aanwezigen verantwoordelijk zijn voor het verdwijnen van Ceres. Genoemd werd onder meer het Waddenfonds, één van de financiers van de zandige waterkering.

Het hoogheemraadschap gaf aan dat met de aanleg van een wandelpad, fietspad en uitkijkpunten in het nieuw te ontstane natuurgebied binnen het vergunbare het maximale aan recreatie wordt gedaan. Daar had op de bijeenkomst in Oudeschild echter niet iedereen boodschap aan.

De avond was zo ingedeeld dat er een algemeen gedeelte met uitleg en gelegenheid tot stellen van vragen was, gevolgd door een tweede deel van de avond waar individueel met vertegenwoordigers van Hollands Noorderkwartier en Jan De Nul gesproken kon worden. In de zaal waar het algemene deel was, was dezelfde avond ook een vergadering van de dorpscommissie van Oudeschild.

Het gevolg van die combinatie was dat tijdens de algemene bijeenkomst over de dijk uiteindelijk zes minuten overbleven om vragen te stellen en dat korte tijdsbestek viel verkeerd bij diverse mensen in de zaal. Frido Boom en Joost Albers, voorvechter van het behoud van Ceres, spraken er openlijk schande van.

Zorgen over de invloed van de stroming van de Texelstroom bij het nieuwe gebied en de gevolgen van het nieuwe gebied op de visserij waren andere zaken die werden aangeroerd. Er klonk vanuit de zaal ook beklag dat de gemeente niet aanwezig was om vragen te beantwoorden.