Maarten Brugge:
Maarten Brugge: "We moeten er opletten dat Texel niet te druk wordt, de meeste mensen komen voor de rust en ruimte naar Texel." Foto: Jeroen van Hattum

Hulpstrandvonder mag wel uitslapen

Wat is je favoriete plek op Texel?

Texel heeft voor mij veel mooie plekken, maar als strandjutter zeg ik natuurlijk het strand, meestal tussen Paal 15 en 9. Het liefst vroeg in de ochtend na een stevige noordwesterstorm als de zon net opkomt is het prachtig op het strand. Op sommige dagen kleurt de zee roze als de zon net over de duinen komt. Ook de Hors is een heerlijke plek. Het is er altijd weer anders, mooie luchten en er ligt altijd wel iets te jutten. Maar ook de Hogeberg vind ik een geweldige plek met een uniek landschap en een prachtig uitzicht (als je de goede kant opkijkt).

Ben je geboren en getogen op Texel?

Ik ben geboren in mei 1980 in Den Burg. Het grootste deel van mijn leven ben ik hier ook gebleven, alleen voor mijn studie heb ik vier jaar in Arnhem gewoond. Mijn ouders zijn Monica Maas en Henk Brugge. Van mijn moeders kant heb ik het juttersbloed gekregen, de Maasies waren bekende gezichten langs de westkust. Als kleuter ging ik met mijn opa Cor Maas vaak mee naar het strand. Ik ben getrouwd met Belinda Laan en we hebben drie kinderen Bart, Ella en Krijn.

Schuim in je haren langs strand en zout proeven op je gezicht

Wat voor werk doe je op Texel?

Na mijn opleiding Bos- en Natuurbeheer in Velp. ben ik teruggekomen naar Texel. Na een paar andere baantjes heb ik twaalf jaar bij het NIOZ gewerkt. In 2013 heb ik samen met Belinda Hotel De Waal overgenomen van mijn schoonouders, de familie Laan. Alle vrije tijd die we hebben zijn we druk bezig met het vernieuwen van het hotel. Door onze eigen inbreng proberen we er iets unieks van te maken. Ik maak zoveel mogelijk meubels zelf van juthout. Op elke kamer vind je wel iets van het strand, zoals sleutelhangers, nachtkastjes, tafels, een kapstok of de hoofdeinden van het bed, alles is gemaakt van juthout. Ook kunnen er groepen komen lunchen bij de jutter: 'een spannende lunch met smakelijke verhalen'. Belinda zingt bij Joynin en daardoor hebben we elke donderdagavond live muziek in de bar/huiskamer.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Naast het werk in ons hotel ben ik vrijwilliger bij de brandweer in Den Burg. Twaalf jaar geleden heb ik de opleiding voor manschap gevolgd, toen nog voor de bedrijfsbrandweer bij het NIOZ, maar al snel heb ik me ook aangemeld bij brandweer Texel. Inmiddels heb ik de opleiding tot bevelvoerder gehad. Het is een nuttige en leuke hobby, je zet je met een fijne, heel hechte groep mensen (vrienden) in voor de Texelaars en toeristen. Het is wel zorgelijk dat het aantal vrijwilligers afgelopen jaren hard is afgenomen. Dus mochten er nog mensen zijn die het leuk vinden bij de brandweer te gaan, dit is het moment. Als de wind goed staat, moet ik altijd even naar het strand om te kijken of er iets is aangespoeld. Soms ben ik er maar vijf minuten en soms ga ik het hele strand langs vanaf Paal 9 tot aan de Slufter opzoek naar die mooie buit.

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

Ik ben niet meer zo'n café bezoeker als vroeger, denk dat dit toch komt omdat we vaak 's avonds aan het werk zijn in onze eigen bar van het hotel. Hierdoor ontmoeten we veel mensen en hebben leuke gesprekken met de gasten. Maar de avonden die we vrij zijn genieten we erg van een lekker rustig avondje op de bank. De paar keer dat we afgelopen jaar uit eten zijn geweest, zaten we toch steeds weer bij het strand: Paal 9, 12 of bij 15, goed eten, relaxte sfeer en mooi uitzicht.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Texel is een prachtige plek, waar je de rust en de drukte goed kunt opzoeken en ontlopen. We moeten opletten dat Texel niet te druk wordt, de meeste mensen komen voor de rust en ruimte naar Texel, ik hoor steeds vaker dat het als druk wordt ervaren….. of komt dit doordat ons hotel in De Waal staat, het kleinste en rustigste dorpje van het eiland??

Wat zou er op Texel anders mogen?

De hulpstrandvonders mogen af en toe best wel iets langer uitslapen, dat geeft mij iets meer ruimte en tijd om het hele strand af te speuren.

Goede herinnering aan Texel?

De ontmoeting met mijn vrouw Belinda in de Wijsneus, de geboorte van onze kinderen, met mijn vader 's nachts langs het strand op zoek naar een lading hout, een heerlijke zomerdag bij ons strandhuisje en ga zo maar door.

Wat is er zonde aan Texel?

Het invoeren van betaald parkeren over het hele eiland. In de drukke dorpen snap ik het, maar niet bij het strand. Het gevoel van vrijheid is daar opeens weg.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De mensen op Texel hebben tijd voor elkaar en zijn vriendelijk, sociaal en altijd in voor een praatje of een helpende hand.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

De natuur is prachtig, maar wat is nog natuur? Steeds meer gebieden gaan op de schop en worden heringericht zodat de 'natuur' nog mooier wordt. Voor mijzelf beleef ik de natuur meestal op mijn jutfiets op het strand met het stuivende zand, schuim in je haren en het zout proeven op je gezicht. Dat vind ik echt genieten van de natuur en zijn elementen.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Mijn moeder krijgt een heel grote pluim, ik ben enorm trots dat ze na het overlijden van mijn vader eind 2014, na een tijdje toch weer de draad heeft opgepakt en verder is gegaan met het illustreren van kinderboeken, zonder de steun en feedback die mijn vader altijd gaf. Het is fijn te zien hoe haar kleinkinderen zorgen voor inspiratie en afleiding.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Ik ben erg blij met wat ik nu doe en hoop dat het over vijf jaar nog steeds zo gaat. Het belangrijkste is dat iedereen gezond blijft. Genieten van de mooie momenten in het leven.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Graag zie ik de volgende keer Wessel Holleman. Hij is met zijn gezin net vanuit Amsterdam in De Waal komen wonen in de Oude Pastorie. Een groter verschil is er haast niet. Het lijkt me leuk te horen wat hij als nieuwe Texelaar van het eiland vindt.