Cheryl, Lesley, Lillian en Erwin Koning voor hun vis- en cafetaria op de haven in Oudeschild. Het bedrijf staat sinds kort in de verkoop.
Cheryl, Lesley, Lillian en Erwin Koning voor hun vis- en cafetaria op de haven in Oudeschild. Het bedrijf staat sinds kort in de verkoop. Foto: Gerard Timmerman

Familie Koning zet Veronica in de verkoop

Vis- en cafetaria Veronica in Oudeschild staat te koop. Binnen de familie zijn voor de lange termijn geen opvolgers, met oog op de toekomst zet de familie Koning Veronica in de verkoop. Maar totdat een koper is gevonden verandert er niets bij Veronica.

Veronica is sinds jaar en dag een begrip op de haven van Oudeschild. Het familiebedrijf bestaat al meer dan vijftig jaar. In 1960 opgezet door Aad en Riet van Liere, die met hun mobiele snackbar het eiland over gingen. Het bedrijf groeide uit tot een begrip, binnen en buiten Texel. Ze kregen een vaste stek op de haven en in april 2011 werd de huidige, moderne en royale zaak geopend. Hoog en droog op de kade, met ruim terras en een fantastisch uitzicht over de haven. Daarbij een uitgebreid assortiment met vers afgebakken broodjes, diverse menu's, koffie specialiteiten, snacks, vis variëteiten en heerlijk softijs. Maar nog altijd met dezelfde RAS patat waarvoor menig liefhebber graag een stukje omrijdt. Sterker nog, zodra gasten de boot afrijden, gaan ze eerst langs Veronica op de haven. Individuele klanten worden er net zo gastvrij geholpen als groepen van meer dan honderd personen.

Familiebedrijf

Een familiebedrijf, toen en nu. Zoals Lillian Koning het werk met de paplepel kreeg ingegoten en Erwin vanaf het moment dat ze samen zijn, naast het werk op familiecamping de Bremakker, meehielp in het bedrijf. Zo helpen ook zoon Lesley en dochter Cheryl van kinds af aan mee in het bedrijf. Lesley trad in 2015 toe als vennoot. Beide hebben hun studie aan de Hogeschool van Amsterdam afgerond en zodoende ligt hun ambitie ergens anders. Lillian: "Als ze het bedrijf zouden willen overnemen is dat prima en zouden we het bedrijf natuurlijk niet verkopen. Maar nu ze voor een andere toekomst kiezen, staan we daar vierkant achter." Zodoende is nu het moment daar om op zoek te gaan naar opvolging. Ze zijn op zoek naar een nieuwe eigenaar of eigenaren.

Trots

Erwin: "We hebben iets prachtigs opgebouwd en daar zijn we hartstikke trots op. Lillian: "We zijn perfectionisten. We willen dat mensen het goed bij ons hebben. We zijn dan ook blij dat we veel terugkerende gasten hebben. Erwin: "We hebben een bepaalde visie op ondernemen en dit bedrijf. Het heeft zich bewezen en dat doet het nog steeds. We krijgen het elk jaar drukker. Er komen steeds nieuwe uitdagingen. Een nieuw product, broodje of ander gerecht. Voor ieder wat wils. Ook hebben we de accommodatie om grote groepen te faciliteren. Ik denk dat je op heel weinig plekken zóveel keus hebt. Op zo'n mooie stek, met zo'n uitzicht."

Genieten

Kunnen de ondernemers zelf wel genieten van de bijzondere plek die ze hebben op de haven? "We genieten er echt van. 's Morgens vroeg op de haven het zonnetje zien opkomen of al de kotters die binnenkomen en daarnaast het feit dat er altijd reuring op de haven is. Dat is genieten."

Maar de kogel is door de kerk, het besluit om te verkopen is genomen. Erwin: "Ik zeg er in de krant niet teveel over, maar wie serieuze interesse heeft kan bellen met Paul van Heerwaarden met de Texelse Makelaars." Maar zolang er geen koper is gevonden, verandert er niets bij Veronica en runt de familie Koning het bedrijf met hetzelfde plezier en inzet als vanouds. Zo staan er al de nodige reserveringen voor het volgende seizoen.