Achter de schermen

Ouwe Sunderklaas

Nog twee maanden en dan is het weer zover. Dan gaat menig Texelaar verkleed de straat op of huiskamers dan wel dorpshuizen langs om lief en leed van afgelopen jaar te speulen. Maar het duurt nog twee maanden voordat het Ouwe Sunderklaas is, dus de vraag "Jeroen, waarom begin je daar nu al over" is terecht.

Wel, in mijn beleving staat er vrijwel elk jaar in de week vóór Ouwe Sunderklaas wel ergens iemand op die zegt dat er op de scholen eens les over Ouwe Sunderklaas gegeven zou moeten worden. Oprecht bedoeld, maar het is altijd op een moment dat er in de praktijk amper meer iets te regelen valt.

Daarom nu twee maanden van tevoren maar eens wat aandacht voor Ouwe Sunderklaas. Dan is er namelijk nog voldoende tijd om wat te regelen, zodat begin december daadwerkelijk een aantal Texelaars langs de scholen kan gaan om kinderen (en daarmee de ouders) warm te maken om tijdens Ouwe Sunderklaas te gaan speulen.

Het is een prachtige Texelse traditie die het verdient om jaarlijks voldoende aandacht te krijgen. De laatste jaren ligt de nadruk nog wel eens op het feit dat 'veel mensen niet meedoen', maar daar help je een traditie niet veel verder mee. Bovendien moet je er niet aan denken dat er opeens vierhonderd mensen het centrum van Den Burg bestormen om daar allemaal tegelijk te gaan speulen; dan is er ook geen houwen aan...

Op scholen een keer over Ouwe Sunderklaas vertellen, is zeker geen verkeerd plan, dus ik vind het jammer als dergelijke initiatieven geopperd worden op momenten dat het eigenlijk al te laat is. Hopelijk helpt het om nu al eens in de lucht te komen. Op sommige basisscholen worden de kinderen overigens al jaarlijks door dorpsgenoten bijgepraat over Ouwe Sunderklaas, op andere nog niet.

Op de vraag "Jeroen, hoe kom je nu zo ineens op Ouwe Sunderklaas", heb ik ook wel een antwoord. Kijk enkel even naar wat gebeurtenissen van afgelopen week: Viskramen die doorgaande wegen versperren, yurts die ongemerkt de eindstreep van de afdeling vergunningen halen, kwelders die getransplanteerd worden, koren die optreden met stilte en gewezen topscheidsrechters die met pek en veren van het eiland worden gejaagd. Met zulke onderwerpen komt Ouwe Sunderklaas toch behoorlijk snel dichterbij...

Jeroen van Hattum