Geld voor opknappen De Koog

Het college heeft €250.000,- beschikbaar gesteld om bestaande horecabedrijven en winkels in het centrum van De Koog een betere uitstraling te geven.

In totaal kunnen 25 bedrijven gebruikmaken van een regeling die op 1 november van kracht wordt en loopt tot 1 januari 2019. De regeling komt voort uit het project Planet De Koog om het dorp een kwaliteitsslag te laten maken.

Volgens het college gaat het concreet om het opknappen van voorgevels, serres, luifels en/of terrassen. De bijdrage van de gemeente bedraagt maximaal vijftig procent van de kosten die voor de bijdrage in aanmerking komen, tot een maximumbedrag van €10.000,- per exploitatie.

De bijdragen moeten er volgens het college toe leiden dat op korte termijn "een zichtbare impuls in aantrekkelijkheid" aan De Koog wordt gegeven. "Het centrum van duindorp De Koog moet een kwaliteit terugkrijgen die voor toeristen en inwoners aantrekkelijk is." De werkzaamheden moeten door een erkend bedrijf worden uitgevoerd.

De €250.000,- is afkomstig uit een budget van in totaal €2,2 miljoen dat de raad op 17 september 2015 voor de eerste fase van het project 'Werk aan De Koog' beschikbaar heeft gesteld (onder de voorwaarde dat de helft van het benodigde bedrag door cofinanciering wordt gedekt).

Dat budget van €2,2 miljoen blijkt financieel nog niet helemaal gedekt te zijn. Het college heeft aan de raad voorgesteld om €496.366,- uit te trekken, zodat de €2,2 miljoen daadwerkelijk is afgedekt.

Die pijn zit hem volgens het college in de verwachtingen rond een bedrag dat de provincie via het regionaal samenwerkingsprogramma De Kop Werkt voor De Koog beschikbaar zou stellen (in totaal €1,5 miljoen inclusief een bijdrage van de gemeente). De verwachting was dat De Kop Werkt dat gehele bedrag voor De Koog beschikbaar zou stellen, maar dat blijkt volgens het college toch niet het geval te zijn.

De bijdrage van de provincie is ook voor andere projecten in de regio waar Texel baat bij kan hebben (zoals de ideeën voor de energiebaai aan de oostkant van het eiland en een omgevingsvisie). Gevolg is dat er voor de plannen in De Koog een tekort aan middelen is. Het college wil dat opvangen met de extra €496.366,-. Bovenstaande kort samengevat: als je alles aan elkaar koppelt, kunnen de zaken soms anders uitpakken dan verwacht.

Bedoeling was dat voor de revitalisering van De Koog ook subsidie van het Waddenfonds zou komen, maar een afwijzing van de aanvraag werd vorig jaar bij de gemeente te laat opgemerkt, waardoor er geen formeel bezwaar meer tegen de afwijzing kon ingediend.