Grutto, één van de bedreigde weidevogels.
Grutto, één van de bedreigde weidevogels. Foto: Job Schepers

Vertegenwoordigers landbouw en natuur om tafel over weidevogels

Stukjes boerenland geschikt maken voor weidevogels en gebied zoeken waar grauwe ganzen terecht kunnen.

Een paar ideeën die naar voren kwamen op twee avonden over de achteruitgang van weidevogels op Texel en de overlast van grauwe ganzen. De avonden werden afgelopen maandag en vorige week maandag gehouden. Vertegenwoordigers uit de landbouw en de natuur zaten op initiatief van het nationaal park met elkaar om tafel om gezamenlijk over beide onderwerpen te praten. Met name de achteruitgang van de weidevogels baart betrokkenen al langere tijd zorgen. De gemeenteraad sprak er in juli ook zijn zorgen over uit.

De partijen waren het lang niet altijd met elkaar eens, maar er kwamen ideeën naar voren die op draagvlak konden rekenen. Volgens onderzoeker Cor Smit, aanwezig bij de avonden, toonden agrariërs op Texel zich bereid mee te werken aan het inrichten van plekken waar weidevogels beschut en veilig kunnen zitten. "Maar dat vraagt om aanpassing van de bedrijfsvoering, dus we willen in overleg gaan met de provincie of we een pilot kunnen maken en compensatie kunnen regelen voor boeren die willen meewerken." Begin november staat een bijeenkomst met de provincie op de agenda. Wat de grauwe ganzen betreft, was er tijdens de avonden draagvlak voor het idee om verjagen te koppelen aan jagen en om opvanggebied te regelen. Smit: "Het levert niets op als de ganzen van hot naar her worden gejaagd." Zeeburg stond in het verleden te boek als opvanggebied voor ganzen, maar dat was specifiek voor rotganzen. Volgens Staatsbosbeheer zou het geen kwaad kunnen als er iemand is die coördineert op welke plekken ganzen kunnen zitten zonder dat ze schade aan gewassen aanrichten. Dat was vroeger ook al het geval, totdat er niet voldoende geld meer voor coördinatie werd vrijgemaakt.

Het onderwerp weidevogels en ganzen kwam dinsdagavond aan de orde tijdens een raadscommissie waarin de kaders voor een nieuw natuur- en landschapsbeleidsplan werden besproken. Het behoud van de weidevogel op Texel was één van de thema's. Ineke Hin (De Lieuw) en Dick Drijver hielden pleidooien voor onder meer behoud van open landschappen, de aanleg van stukjes plasdras, het weghalen van boomsingels en bosjes op minder strategische plekken om de weidevogel tegemoet te komen. Soorten als de Grutto, Kievit en Scholekster staan al jaren onder druk.