Noordse woelmuis valt ten prooi aan verwilderde katten op Texel

Noordse woelmuizen zijn een gewilde prooi voor verwilderde katten en zwerfkatten op Texel.

Dat blijkt uit twee onderzoeken die studenten van Van Hall Larenstein in Leeuwarden op verzoek van nationaal park Duinen van Texel hebben gedaan.

Camerabeelden en onderzoek van kattenkeutels leerden dat de Noordse woelmuis (een beschermde diersoort) vaak door verwilderde katten dan wel zwerfkatten worden gevangen.

Cor Smit, coördinator onderzoek bij het nationaal park, noemde het dinsdagavond tijdens een raadscommissie een serieus probleem waar wat aan moet gebeuren. "Op sommige plekken zie je al niet veel woelmuizen meer." Ze hebben ook te maken gekregen met concurrentie van aardmuis en rosse woelmuis. Dit zijn nieuwe soorten voor Texel die minder vaak door katten worden gegeten.

Het onderwerp kwam aan bod in de vergadering, nadat commissielid Frans Visman (D66) de overlast van verwilderde katten had aangekaart.

Nationaal park en gemeente zijn in gesprek met de provincie om te bekijken wat er aan de overlast van zwerfkatten kan worden gedaan. Op het moment is zowel vangen als schieten van zwerfkatten en verwilderde katten niet toegestaan. Dat is onder meer een voortvloeisel uit een motie van de Partij voor de Dieren uit 2013 waarmee het afschieten van verwilderde katten werd verboden.

Smit kaartte tijdens de commissievergadering aan dat gewone huiskatten eveneens een plaag kunnen zijn. "Als van huiskatten thuiskatten worden gemaakt, kan dit ook een gunstig effect hebben op het behoud van weidevogels in het agrarisch gebied". Het kan ook de kans op nieuwe verwildering beperken. IVN werkt daarvoor aan een publiekscampagne.