Impressie van hoe de aanleg van de zandige waterkering bij de PH-dijk eruit zal zien.
Impressie van hoe de aanleg van de zandige waterkering bij de PH-dijk eruit zal zien. Hollands Noorderkwartier / Feddes/Olthof Landschapsarchitecten

PH-dijk: 150 meter nieuw gebied per week

Met een snelheid van 150 meter per week gaat aannemer Jan De Nul vanaf augustus 2018 de nieuwe zandige waterkering bij de Prins Hendrikpolder opspuiten.

Een sleephopperzuiger (de Bartolomeu Dias met een capaciteit van 14.000 kuub) komt dan 24 uur per dag in de vaart om zand op de Noordzee te winnen en vervolgens bij de dijk op te spuiten. Daarna wordt het zand met shovels uitgereden en verspreid, zodat er nieuw gebied ontstaat. Dat wordt ongeveer tweehonderd hectare groot.

Vertegenwoordigers van de Belgische aannemer, wereldleider op het gebied van baggerwerkzaamheden en landwinningsprojecten, waren deze week op het eiland om uitleg te geven over de aanstaande werkzaamheden. Bart Praet, afdelingshoofd baggerwerkzaamheden van Jan De Nul in de Benelux, liet weten dat het grote werk op 1 augustus 2018 begint. In totaal wordt ruim vijf miljoen kubieke meter zand tegen de 3,2 kilometer lange PH-polder opgespoten.

In januari begint Jan De Nul met bemaling bij de dijk en het monitoren van zoute kwel. Volgens Praet wordt ook het stuifzand gemonitord, zodat de aannemer straks vanaf augustus 2018 de verspreiding van zoute kwel en stuifzand volledig in de hand heeft. Dat moet ertoe leiden dat de omgeving geen overlast van de aanleg van de zandige waterkering ondervindt.

Francis Verhees, directeur Baggerwerken Benelux van Jan De Nul, tekende woensdagochtend tijdens een bijeenkomst in het PH-gemaal overeenkomsten met hoogheemraadschap, ministerie van Infrastructuur en Milieu, provincie, gemeente en Waddenfonds om de aanleg officieel te bekrachtigen. Gisteravond waren Jan De Nul en andere partijen in dorpshuis 't Skiltje in Oudeschild om uitleg over de werkzaamheden te geven.

Tijdens de bijeenkomst in het PH-gemaal werd teruggeblikt op het lange proces dat aan de zandige waterkering vooraf is gegaan. Burgemeester Michiel Uitdehaag roerde ook het verdwijnen van Ceres aan. Hij zei zich te blijven inzetten om waar mogelijk de toegankelijkheid van het nieuwe gebied te vergroten.

Er komt straks een fietspad en een wandelpad door het nieuwe gebied en er komen meerdere uitkijkpunten. Een daarvan wordt een betonnen uitkijkpunt van circa vijftien meter lang en drie meter breed met kijkgaten, zodat bezoekers daar het gebied kunnen bekijken zonder de vogels te verstoren.

Dat nieuwe uitkijkpunt, ongeveer ter hoogte van het PH-gemaal, is ontworpen door kunstenaar en architect John Kormeling, bekend van het 'draaiende huis' in Tilburg. Dat is een kunstwerk dat bestaat uit een huis dat ronddraait op een rotonde.

De nieuwe zanddijk wordt tegen de bestaande waddendijk aangelegd. Er komen hoogteverschillen in de duinen en er wordt ook ruimte gemaakt voor embryonale duinen in het gebied, oftewel duinen die zich nog verder kunnen ontwikkelen. Soortgelijke duinen zijn ook op de Hors te vinden. Er komt duindoorn en bedoeling is dat het nieuwe natuurgebied aantrekkelijk wordt voor onder meer lepelaars, sternen en zeehonden. Daarvoor komt nabij de vloedhaak (geul in het gebied) een schelpeneiland. Bedoeling is dat ter hoogte van De Schans zeegras weer de kans krijgt te gaan groeien.

Hoogheemraad Kees Stam van Hollands Noorderkwartier liet weten dat de tijd straks moet uitwijzen hoe het nieuwe gebied zich zal gaan ontwikkelen. Volgens hem getuigt het in ieder geval van lef om de versterking van de PH-dijk - onderdeel van de versterking van in totaal 17 km Waddendijk op Texel - via een zandige waterkering aan te pakken.