Oud-officieren van de Cavalerie, hier bij de bunker van Texla, verkenden deze week de slagvelden op Texel.
Oud-officieren van de Cavalerie, hier bij de bunker van Texla, verkenden deze week de slagvelden op Texel. Foto: Gerard Timmerman

Oud-leden Cavalerie op Battlefield Tour

Zo'n twintig oud-officieren van de Cavalerie hielden deze week een Battlefield Tour over het eiland. Tijdens een rondgang langs tastbaarheden uit de Russenoorlog namen de oud-militairen kennis van wat zich toen op het eiland heeft afgespeeld.

De tour langs de Texelse slagvelden werd georganiseerd door Rob Hiltmann, oud-officier van de Cavalerie en lid van de Vereniging Officieren Cavalerie (VOC). Hij komt uit hoofde van zijn militaire verleden een of twee keer per jaar naar het eiland om een bijdrage te leveren aan de opleiding van jonge kaderleden van de Koninklijke Landmacht, die getraind moeten worden voor uitzending naar conflictgebieden. "Voor de trainingen gebruiken wij gevechtssituaties tussen Georgiƫrs en Duitsers op Texel in 1945."

De Georgische Muiterij vond dan wel lang geleden plaats, de guerilla-achtige strijd die hier tijdens opstand werd uitgevochten, is op onderdelen vergelijkbaar met situaties die zich momenteel elders in de wereld afspelen. Jonge militairen die zijn uitgezonden op een buitenlandse missie kunnen worden geconfronteerd met vergelijkbare situaties als toen.

Het gezelschap werd rondgeleid en bijgepraat door majoor Stef Laarman. Samen met oud-Texelaar Serge Blom, onder andere auteur van de slagveldgids over de Georgische muiterij, verzorgt hij meerdere keren per jaar op Texel trainingen aan jonge officieren en onder-officieren, om hen voor te bereiden buitenlandse missies. Tot enkele jaren geleden werden dergelijke trainingen in het buitenland gegeven, maar bezuinigingen bij Defensie hebben er mede voor gezorgd dat trainingen nu op Texel worden gehouden. Jonge militairen kunnen bij uitzending geconfronteerd worden met vergelijkbare situaties als toen: de guerilla-achtige strijd in 1945, waarbij beide partijen (Duitsers en Georgiƫrs) dezelfde uniformen droegen, Georgiers zich verborgen tussen de Texelse bevolking en vaak door Texelaars werden gesteund.

Dilemma's

Bij vredesoperaties in conflictgebieden kan de steun van de lokale bevolking van cruciaal belang zijn. Reden waarom dit een belangrijke onderdeel is van de trainingen van jonge officieren. Bij de oefening krijgen manschappen bijvoorbeeld orders om vanuit Den Helder naar het bezette Texel over te varen, dorpen in te nemen en uiteindelijk bondgenoten uit de vuurtoren te bevrijden. Opdracht is onder meer om goede relaties aan te knopen met de bevolking. De officieren moeten allerlei besluiten nemen en kunnen daarbij voor lastige dilemma's komen te staan. Zoals: wel of niet bombarderen. Besluiten die effect kunnen hebben op de verstandhouding met de bevolking. Daarbij kan lering worden getrokken uit de geschiedenis. Toen de Duitse bezetters na vijf jaar betrekkelijk soepel met de Texelaars te hebben geleefd, door bombardementen, executies, etc. de bevolking binnen de kortste keren tegen zich in het harnas joegen.

Battlefield Tour

De Battlefield Tour deze week diende een ander doel. De oud-Cavalerie officieren, onder wie voorzitter generaal majoor buiten dienst jonkheer Harm de Jonge, legden een grote interesse aan de dag over dit voor velen tot dusver onbekende drama. De belangstelling ging specifiek uit naar strategische aspecten. Maar ook naar de impact op de Texelaars, tot op heden.