Brouwerijdirecteur Marten van der Loeff (links) luistert naar het betoog van Femmie Schagen (rechts). Ze maakt zich grote zorgen over de plannen.
Brouwerijdirecteur Marten van der Loeff (links) luistert naar het betoog van Femmie Schagen (rechts). Ze maakt zich grote zorgen over de plannen. Foto: Gerard Timmerman

Kritiek en bijval op rustige inloop brouwerij

De verhuis- en groeiplannen van de Texelse Bierbrouwerij hebben veel stof doen opwaaien, aan de opkomst tijdens de inloopavond dinsdag was dat niet te merken. Het was en bleef rustig.

De brouwerij gaf informatie over de werkgelegenheid, de duurzaamheid, de globale verkeersbewegingen en de inrichting. "We willen zoveel mogelijk mensen laten zien wat we echt van plan zijn", vertelde directeur en mede-eigenaar Marten van der Loeff. Een flink aantal medewerkers, mensen van de gemeente en planologen waren paraat om tekst en uitleg te geven over de plannen. Welke conclusie je aan de lage opkomst, mag verbinden bleef in het midden.

Er vielen verschillende geluiden te horen. Goedkeurende, belangstellend en ook kritisch. Met name zorgen over het aantal vervoersbewegingen. In de aanloop gingen verschillende cijfers rond, in de hand gewerkt door de brouwerij zelf. In de toelichting op het ontwerp bestemmingsplan (dat tot 14 november ter visie ligt) staat dat bij groei naar 157.000 hectoliter per dag (gepland in 2028) sprake is van 36 vrachtwagens (72 verkeerbewegingen). Maar dinsdag werd gesproken over 12 vrachtauto's. Van der Loeff gaf aan dat bij het maken van de toelichting niet alle cijfers bekend waren, na herberekening bleek het aantal veel lager. Ook bij eventuele doorgroei naar 350.000 hl lopen de cijfers uiteen. Van der Loeff gaf aan dat de fabriek 's nachts mogelijk doordraait, maar dat de transporten alleen overdag zullen plaatsvinden. "We hebben ons te houden aan de milieuvergunning." De route over De Waal moet overlast in Oudeschild voorkomen. De opmerking dat chauffeurs voor de kortste weg zullen kiezen pareerde Van der Loeff met de opmerking dat route wordt vastgelegd in het vervoerscontract.

Het vele transport lokte de opmerking uit dat vanuit logistiek oogpunt de nieuwe brouwerij beter thuis is op een centrale plek in het land. Denk aan het gerst (dat overigens in z'n geheel van Texel komt, ook voor de voorgenomen groei biedt het eiland voorlopig voldoende). Na de oogst gaat het eerst naar Belgiƫ om tot mout te worden verwerkt. Daarna op transport terug naar Texel, waarna het als bier voor "export" naar de overkant gaat. Kan dat, Texels bier dat niet op Texel wordt gebrouwen? Van der Loeff was stellig: "Daar trapt de consument niet in. Texels bier hoort op het eiland, gebrouwen door Texelaars." Het bruggetje naar de werkgelegenheid. "Er werken nu 72 mensen, van wie 54 op Texel. Onze voorkeur uit gaat naar mensen die wonen op Texel, maar helaas lukt het niet voor iedereen huisvesting te vinden. Daarom leiden we graag ook Texelaars op voor het vak. Door de groei verwachten we in 2025 werk te hebben voor 135 mensen, ongeveer 100 op Texel." Bezoeker Jook Nauta: "Bedenk dat dit vooral niet-toerisme afhankelijke werkgelegenheid is, in de primaire sector. Dat levert ook nog eens zo'n 100 afgeleide banen op."

De hoogte van vijftien meter bleef niet onbesproken. Die geldt voor het gedeelte met de brouwketels, die aan de zijde van de Laagwaalderweg komen. Volgens het bestemmingsplan mag ongeveer op een kwart tot een vijfde van de beschikbare ruimte tot die hoogte worden gebouwd, de rest tot tien meter. De familie Schagen heeft er geen vertrouwen in. Zij vrezen dat hun windmolen in de luwte komt te liggen. Maar volgens planologen zou de bouw door een andere luchtstroom juist extra wind kunnen veroorzaken. Onderzoek moet duidelijkheid brengen.

"Wat maakt het uit, het is toch allemaal al beslist", uitte een buurtbewoner zijn onmacht. Maar de gemeenteraad heeft er nog wel degelijk iets over te zeggen. Het bestemmingsplan wordt in de procedure gekoppeld aan een te maken beeldkwaliteitsplan. Met beide moet de raad nog akkoord gaan. Van der Loeff hoopt de nieuwe brouwerij begin 2021 te kunnen openen.