Houtkunstenaar Piet de Bruin bij door hem gemaakte werken. Onder zijn handen nemen stukken hout bijzondere vormen aan.
Houtkunstenaar Piet de Bruin bij door hem gemaakte werken. Onder zijn handen nemen stukken hout bijzondere vormen aan. Foto: Gerard Timmerman

Buitenleven als grote leermeester

Over hout kun je met Piet de Bruin uit Eierland een boom opzetten. Onder zijn handen nemen stukken hout de meest bijzondere vormen aan. De ene keer een engel, dan een zwaan, een vechter of een cobra. Het spreekt tot ieders verbeelding wat men in zijn werk ziet

Hout is de passie van deze kunstenaar en vormgever met hout. Een vastomlijnd plan heeft hij vaak niet als hij begint met een stuk hout. Neem het object dat hij vasthoudt op de foto, waarop hij exposeert in zijn atelier. "Dit was de knoest van een wilg. Ik heb het laten drogen en ben op zoek gegaan naar de harde en zachte, slapende delen. Die haal ik er uit." Na veel zagen, beitelen en schuren blijft een object over met de meest bijzondere vormen. "Het is met hout altijd een verrassing wat je uit zo'n stuk weet te halen." Eén ding staat vast: "Vooraf kun je het niet verzinnen, ik volg altijd de vorm van het hout."

Hout is er altijd geweest in het leven van De Bruin, de autodidact, zoon van een keuterboer die opgroeide in natuurgebied Spaanderswoud in het Gooi. Met een grote passie voor natuur, die hem door zijn ouders met de paplepel werd ingegoten. Het buitenleven als zijn grote leermeester. "Als ik vroeger met vriendjes terugkeerde van het zwemmen, dan ging ik terug door het bos. Altijd om me heen kijkend naar een bruikbaar stukje hout." Na zijn verhuizing tien jaar geleden naar Texel is het niet anders, eerder is het sterker geworden. Hij is gezegend met een sterk observatievermogen. "Ik ben veel buiten. Overal waar ik loop, of het nu in de Dennen is, op het strand of op het Wad, kijk ik om me heen, naar bijzondere vormen."

Aan hout geen gebrek, een kennis levert geregeld een vrachtje resthout bij hem af en bij het verzamelen van grote stammen voor beelden krijgt hij hulp.

Waddenvlucht

Het begin van het beeld "De Waddenvlucht" vond hij op het wad. Hij ontdeed het van rotte delen. "Dit bleef over", houdt hij een V-vormig object omhoog. Trots is hij op een sierlijk gevormd object. Een bewonderaar zag er een zwaan in. Zoals kijkers vaak een diepere betekenis aan zijn werk geven. Verderop een ander werk, waarin meerdere stukken hout door en langs elkaar krullen. Geduid als De Vechter." De Bruin kan zich er prima in vinden.

Een stuk stam gaf hij een tweede leven als engel, compleet met vleugels. Het resultaat van uren-, dagenlang werk, beloond met een sierlijk en devoot object. "De eerste stap als kunstenaar is dat je het zelf mooi vindt. Het is natuurlijk prachtig als mensen het ook mooi vinden. Soms staan mensen er zelfs bij te huilen. Ik heb ze ook verkocht voor op een graf. Ik stond eens op een markt in Borne, toen een mevrouw stil stond bij een engel. Ze zei: "Ik moet van mijn kinderen iets voor mezelf kopen. "Hoe jong wordt u?", vroeg ik. 'Dan hebt u er altijd iets aan. En later kunt u het altijd nog bovenop uzelf zetten.' Het flapte er zomaar uit, ze bleek al negentig te zijn." Ze kon er om lachen en kocht de engel." De Bruins echtgenote Lia en zij zochten er samen een plekje voor in huis.

Hij en Lia, die de pr en marketing verzorgt, staan geregeld op markten en houtmanifestaties in het land. Lia: "We hebben er mooie vriendschappen aan overgehouden. Met een mevrouw die bijna blind is. Ze houdt erg van de beelden van Piet, die ze met haar handen betast en bevoelt. Ze maakte bij eentje een prachtig gedicht en stuurde dat op. Ze heeft ook bij ons gelogeerd en zit dan in onze tuin te genieten. Zoiets is onbetaalbaar."

Lampen

Als vormgever maakt hij ook gebruiksvoorwerpen, zoals sierlijke lampen. Zo maakte hij van één stam een lamp en uit hetzelfde stuk een robuuste bijzettafel.

Het begon allemaal in zijn schuur achter huis Hoofdweg 90. "Ik ben daar graag aan het rommelen. Ik vind mooie dingen en dan ga je een stukje verder, stapje voor stapje steeds verder." Zijn houtkunst wordt in steeds bredere kring gewaardeerd. Hij dingt mee naar de plaatsing van een van zijn kunstwerken op het Veerplein in Bussum, tevens zijn geboorteplaats. Zo is hij voor de tweede keer uitgenodigd voor de expositie "Vormgevers in hout", waarover in het stukje hieronder meer.

Zondag 15 oktober houdt hij van 11:00 to 16:00 uur open atelier.