Joop Groen en Gelein Jansen met tastbare herinneringen aan 30 jaar Texel Blues.
Joop Groen en Gelein Jansen met tastbare herinneringen aan 30 jaar Texel Blues. Foto: Gerard Timmerman

Aandenkens 30 jaar blueshistorie

Dertig jaar Texel Blues is een lange historie. Gelein Jansen en Joop Groen, bluesmannen van het eerste uur, kennen de geschiedenis van het festival als hun eigen broekzak.

Joop was destijds voorzitter van de vereniging Texel Jazz. "Wij organiseerden vanaf 1979 het jazzfestival. Gerrit Lely regelde de geïmproviseerde jazz. We haalden grote namen naar Texel: Rita Reys, Mariska Veres en ook Herman Brood. De Lindeboom puilde uit. De organisatie zat - ook financieel - goed in elkaar. In 1988 zijn we ook het bluesfestival gaan organiseren. Jan Koomen zat in het bestuur, Kick Smit was penningmeester en als voorzitter en regelneef zorgde ik voor de vergunningen, vervoer, verblijfsplaatsen, piano's en dat soort zaken. Gelein was onze muziekman." Gelein stak er veel tijd in. "Als ik een band op het oog had, dan ging ik eerst naar een concert. Dat vond ik leuk. De bands die we uitzochten hadden meestal een tournee in Nederland, maar ik ben ook in Wales geweest." De rij artiesten is eindeloos. Ook grote namen uit de blueswereld. "Het eerste jaar Harry Muskee." Zijn naam staat in grote letters op het eerste blues T-shirt uit 1988. Daarop ook Livin' Blues. "We hadden dat jaar ook twee bands uit België. Echte toppers destijds. Toen nog één avond, een jaar later werd het bluesfestival al uitgebreid naar twee avonden." Harry Muskee is in de loop der jaren drie keer geweest. In 1989 zijn voormalige bandgenoot in Cuby & the Blizzards Eelco Gelling, die toen in Blues Connection speelde. "Hier heb je z'n handtekening", toont Gelein een krabbel op de Blueskrant uit dat jaar. Samuel Eddy, nu spelend onder zijn eigen naam Eamonn Mccormack, was er in 1989, drie jaar later weer, vorig jaar en nu speelt hij opnieuw. Gelein verzamelde blueskranten en andere spullen uit dertig jaar bluesfestival, zoals de index van de bands die werd gemaakt door Antoon Goes. Samen met Joop Groen ordende hij de spullen, om ze afgelopen dinsdag over te dragen aan de Historische Vereniging.

Komend weekend zijn ze er ook bij, nu tussen het publiek. Gelein ziet met name uit naar het concert zondagmiddag. "Eric Gales, Ian Siegel en Joanna Show Tayler, het zijn grote namen die dan spelen."