Texelse Kost haalt fruitpers

De Sappers naar het eiland

Wie zelf geoogste groente of fruit wil laten persen kan dit maandag 16 oktober laten doen bij De Sappers. Deze rondreizende oogstpers staat dan bij de boomgaard van Jaap Dros aan de Hallerweg in Den Burg.

Een initiatief van voedselcoöperatie Texelse Kost, dat de aanvankelijke persdag van 11 november naar voren heeft verplaatst. Dros, zelf fruitkweker, laat ruim 2.000 kilo appels persen. Reden De Sappers naar zijn boomgaard te halen in plaats van naar Scholleboe. Iedereen met fruitoogst kan hier na aanmelding fruit aanleveren. Afhankelijk van het aantal kilo's fruit wordt aangegeven op welk tijdstip deelnemers welkom zijn. Aan het einde van de dag is een happy hour voor mensen met minder dan 75 kilo oogst. Wie de oogst niet op maandag kan brengen, kan het fruit zaterdag of zondag (14-15 oktober) bij Jaap Dros afleveren. Daar wordt de partij gemerkt. Het sap wordt gepasteuriseerd afgeleverd in een saptap-verpakking van 5 liter (afkomstig van ongeveer 7 kilogram fruit of groenten). De tap is op kamertemperatuur ongeopend zeker twee jaar te bewaren; geopend blijft het sap in de tap zeker 6 tot 8 weken goed. De kosten zijn circa €1,- per liter sap. Hiervoor wordt de oogst gewassen, geperst, gepasteuriseerd en in de saptap-verpakking gedaan.

Het voordeel van deze vacuümpers is dat meer smaak behouden blijft en minder verkleuring optreedt, een hoger rendement kan worden behaald en behalve sap ook puree en smoothies kunnen worden geperst. Meer informatie over De Sappers is te vinden op de website www.desappers.nl. Wie geen fruitboom in de tuin heeft staan, maar wel graag echte appelsap wil hebben, kan terecht bij Fruitbedrijf Molenbuurt, waar op zaterdagen 7 en 14 oktober voor €1,- per kilo fruit geplukt kan worden. Kees Keijser brengt de geplukte appels dan naar Jaap Dros.

Aanmelden noodzakelijk, via e-mail jaapdros@hotmail.com of tel. 312 821, o.v.v. naam, telefoonnummer en het aantal kilo's oogst.