Man verdacht van dierenmishandeling

Een 41-jarige Texelaar die begin augustus is aangehouden, onder meer op verdenking van dierenmishandeling, zit nog steeds vast.

Hoewel de politie het niet zo specifiek omschrijft, wordt de verdachte op straat in verband gebracht met mishandeling van schapen. Begin april werd op het parkeerterrein bij paal 15 een lam aangetroffen dat vermoedelijk was misbruikt. Het was niet voor het eerst dat zich zoiets voordeed.

De man zit in voorlopige hechtenis op verdenking van dierenmishandeling, op grond van artikel 2.1 lid 1 Wet Dieren. In het betreffende artikel staat dat het verboden is om zonder redelijk doel of met overschrijding van wat hiervoor toelaatbaar is, bij een dier pijn of letsel te veroorzaken, dan wel de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen.

De raadkamer van de rechtbank heeft de voorlopige hechtenis op 13 september met 60 dagen verlengd. Reden van de verlening is dat rechtbank (en het hof, de verdachte ging namelijk in beroep tegen de beslissing) de kans op recidive groot acht.

Daarnaast wordt de man ook verdacht van het voorhanden hebben van wapens met munitie. Maar daarvoor zit hij niet in voorlopige hechtenis. Voor beide feiten moet hij zich voor de rechter verantwoorden. Op 9 november te Alkmaar is de eerste pro-forma zitting in deze zaak (dat is dus nog niet de inhoudelijke behandeling).