De molenaars zetten De Traanroeier maandag in de vreugdestand.
De molenaars zetten De Traanroeier maandag in de vreugdestand. Foto: Gerard Timmerman

De Traanroeier in vreugdestand

Feest in Oudeschild, nadat vrijdag bekend werd dat De Traanroeier de BankGiro Loterij Molenprijs 2017 heeft gewonnen.

"Ik sta nog steeds te shaken", vertelt Daphna Lavy, een van de vrijwilligers bij molen De Traanroeier. "De spanning en druk om goed te werven was vanaf de eerste dag zo hoog, dat ik nog even moet bijkomen." Corinna Hordijk (museummanager Kaap Skil): "Dat we de molen waterdicht kunnen maken, de molen kan blijven draaien en de molenaars aan het werk kunnen blijven, dat is natuurlijk een fantastisch resultaat."

Spannende race

De molen wint dankzij 10.794 stemmen de hoofdprijs van €50.000,-. Voor de zevende BankGiro Loterij Molenprijs waren vier molenprojecten genomineerd die gezamenlijk 30.637 stemmen ontvingen, een recordaantal in het bestaan van de Molenprijs. Het was een spannende race, vooral tussen De Traanroeier en De Hoop in Hellendoorn. Maar de campagne kwam daar te laat op gang, zodat de uitslag in het voordeel van De Traanroeier uitviel. De andere genomineerden die niet de hoofdprijs wonnen, kregen één euro per ontvangen stem. Hierdoor ontvingen molen De Hoop in Hellendoorn €9.069,-, de Volmolen in Loobeek/Venray €5.472,- en molen De Kroon in Arnhem €5.302,-.

De prijs werd uitgereikt tijdens het derde Nationale Molenfeest. Tijdens dit evenement worden ook de gelden bekend gemaakt die het Molenfonds uitkeert. Dit jaar ontvangen in totaal 19 molenprojecten €239.857,- uit het Molenfonds via reguliere budgetten, crowdfunding en de BankGiro Loterij Molenprijs.

Rietdekker

De tijd, stormen, zeewind en vogels hebben hun tol geëist van het rieten dak van De Traanroeier. Lekkage dreigt, funest voor het houtwerk en het graan. Met het geld van de BankGiro Loterij Molenprijs kan de hele romp opnieuw gedekt worden. En zo blijft deze molen behouden en te bezoeken door het publiek. Het is nog niet bekend wanneer de rietdekker aan de slag gaat. Idee bij museum Kaap Skil is om bij deze ingrijpende operatie het ambacht van rietdekker voor publiek inzichtelijk te maken.